Aktywne Wpisy

dawid-hopek +31
Jak to mówi młodzież, jackpot, big win ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: temp_file3209907910078893468
Pobierz
kasza332 +440
źródło: 1000024333
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3209907910078893468
Pobierz
źródło: 1000024333
PobierzWykop.pl
Trochę generalizuję, bo istnieją chwalebne wyjątki od tej reguły, ale taka jest prawda.
W swojej karierze zawodowej miałem okazję pracować zarówno w małych, lokalnych firmach, jak i w międzynarodowych korpo (co trwa nadal) i jeżeli chodzi o podejście do pracownika, to naprawdę jesteśmy sto lat za zachodem.
Jakieś zatrudnienia na pół etatu, a reszta pod hehe stołem, opóźnienia w wypłatach, traktowanie pracownika jak g---o - been there, done that i sądząc z opowieści z mirko oraz wielu innych źródeł nie jestem jedyny.
Po latach pracy w zachodnich korpo nie wyobrażam sobie pracować z powrotem w małym czy średnim polskim przedsiębiorstwie - pomijam już aspekty, które powinny być absolutnym k---a minimum (terminowość wypłat, socjal, urlopy), to jednak te wielkie, międzynarodowe firmy mają (z reguły) wypracowany przez lata model podejścia do pracownika jak do człowieka, a nie pańszczyźnianego parobka. Oczywiście czasem z polskiego kierownictwa w korpo potrafi przebijać prlowska mentalność, ale z upływem lat i wymianą pokoleniową zjawisko to zanika.
Zdaję sobie sprawę, że żyjemy w kraju skrajnie niekorzystnym do prowadzenia biznesu, ale póki nasze #januszebiznesu nie będą traktować ludzi z należytym szacunkiem, to nic się k---a nie zmieni.
#przemysleniazdupy #oswiadczenie #pracbaza #biznes #rynekpracy #polska
@Wariner: wszystko bym zrobił, żeby 100% wypłaty dostawać pod stołem, nie rozumiem, czemu to jest uznawane za oznakę cebulactwa.
Wiadomo, że mamy c-----e prawo i państwo łupi nas na każdym kroku, ale prawo jest prawem. Nie ma państwa, które w jakiś sposób nie kładzie łapy na pieniądzach przekazywanych pracownikowi przez pracodawcę.
@Wariner: Jedyny ratunek dla atrakcyjności prowadzenia DG w Polsce to wprowadzenia prawa, które nie pozwoli na rozliczenie faktury w kosztach jeśli nie opłaciłeś jej w terminie.
Chodzenie po linii najmnieszego oporu, kombinowanie i ogolnie wyjebka jest tak notoryczne, u ludzi niezaleznie od płci wieku i innych czynnikow, ze jebla idzie dostac
Niemniej jednak masz rację - każdy medal ma dwie strony.
@wqdqweff: Spróbuj potem wydać/zainwestować otrzymane pod stołem 100k i masz gwarantowane zaproszenie od US
@xspeditor: Dlatego ja nie współpracuję bez płatności z góry. Wolę mieć mniej klientów, ale nie tracić czasu na windykację.