Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić sobie klucz udarowy do odkręcania i przykręcania kół w samochodzie i nie tylko. Coś elektrycznego, czym mam się kierować? Czy te klucze udarowe np z Lidla dają radę? Jak to wogole jest w takich kluczach, no chce przykręcić koło czy tam się ustawia jakiś moment dokręcania czy trzeba samemu wyczuć? Obroty lewo prawo są dostępne w takich kluczach? Kupować na akumulator czy na kabel?

#samochody #mechanikasamochodowa #narzedzia
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pablodesign:

Czy te klucze udarowe np z Lidla dają radę

Do kół podobno dają radę. Ja używam Ryobi One+ i spokojnie odkręcałem nim sanki w Alfie 166, zapieczone śruby amortyzatorów czy sworznie w gulfie III. Z uwagi na dość poręczne wymiary przydał się też przy wymianie dwumasy jak nie było miejsca aby wyjąć całkiem skrzynię z auta.
  • Odpowiedz
@pablodesign: jeśli jakiś rozwojowy to dewalt / milwaukee. Jeśli do sporadycznego przerzucania kół u siebie w aucie w garażu to szkoda ponad tysiąc złotych wydawać, bierz coś na kabel. Te na baterie mają taką zaletę że masz dzięki temu baterie do innego sprzętu danej firmy, często gęsto kupujesz urządzenie bez żadnej baterii. A do udarów dają duże baterie które z powodzeniem użyjesz we wkrętarkach, piłach i np latarkach
  • Odpowiedz
@pablodesign: Ten lidlowy 550w/500nm to całkiem spoko klucz. Sam mam i że żadna śrubą nie ma problemu. Kosztował nowy 179zł. Jeśli o dokręcanie chodzi to ma na stałe ustawione 100nm - śruby takim momentem nie zerwiesz, a spokojnie sobie dynamometrycznym poprawisz. Jeśli brak Ci garażu to możesz sobie kupić klon makity od majfrendów za coś koło 120zł w promocjach https://m.banggood.com/18V-520N_m-Cordless-Brushless-Impact-Wrench-Stepless-Speed-Change-Switch-Adapted-To-18V-Makita-battery-p-1576432.html ich 500nm to raczej bujda choć odkręca spokojnie śruby z
  • Odpowiedz
@pablodesign: Wiadomo, że jak coś jest mocno dowalone to i przedłużka 2m nie pomoże. Ja jednak z tego lidlowego zadowolony jestem. Wtedy warto zaopatrzyć się w palnik gazowy za parę złotych. Ten jednak z Yato wydaje się całkiem spoko opcją jeśli ma Aku w sobie. No tylko znów cena 400 zł to 2x więcej niż lidlowy elektryk
  • Odpowiedz
@pablodesign: A no i jeszcze przypomina mi się, że jest niejaka firma Bass Polska która sprzedaje klucze udarowe elektryczne z jakimiś wartościami typu 800nm. Trudno mi się do tego odnieść bo nie mam tego klucza ani nie wiem kto ma, ale testy na YT wyglądają spoko. Na jakieś stronie pisali, że to wartości z d--y ale nie ma większego problemu ze śrubami. Pewnie chińszczyzna jak cała reszta elektryków. Choć te
  • Odpowiedz
@pablodesign: wydaje się całkiem spoko ale musisz zapytać @marcho87 czy to ten sam. Jedyne co mi się nie podoba w tym to silnik szczotkowy. No ale to już może tylko moje przekonanie , że bezszczotkowe lepsze. Szczotki mają fajną zaletę, że łatwo się wymienia. Bezszczotkowe zaś wiekszą moc i cichsze. Mój Chińczyk jest bezszczotkowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@smk666: No właśnie jak to do mnie przyszło to się dziwiłem - wygląda jak zabawka bo małe. Ale mocy nie brakuje. No i jak ktoś wie co to " + i -" to tak jak ja podłączy sobie Aku lidlowy za 50zł z promocji i będzie hulało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pablodesign: polecam klucz z juli, dokładnie ten o którym pisze @StanislawAniol, kupiłem chyba z 4 lata temu, służy do dziś, w osobówce i vanach bez problemu odkręca koła, z zawieszeniem audi też sobie bez problemu dał rade. 450 watt co pozwala używać przy słabych instalacjach elektrycznych. Oczywiście ma obroty lewe i prawe ale nie ma regulacji momentu ani v obr., mnie to nie przeszkadza bo wole ręcznie dokręcać.
  • Odpowiedz
@pablodesign tak, to ten sam.

Jeżeli chodzi o szczotki, to te silniki, a raczej ich sterowanie są prostsze w konstrukcji, ale mają element zuzywalny tj szczotki.

Ja rzadko używam dlatego nie brałem pod uwagę bezszczotkowcow. Do Yato przekonała mnie cena i fakt że miałem możliwość porównać z droższym Ryobi. Według mnie pomimo że Ryobi niby 400 Nm a Yato 300 Nm to odkrecaly rzeczy które testowałem tak samo szybko.
  • Odpowiedz
@pablodesign: do odkręcania kół w garażu kupiłem w castoramie jakiegoś Thorna czy inne g---o sieciowe, bałem sie aku bo bateria przewyższa koszty nowego urządzenia zazwyczaj
  • Odpowiedz