Jak może istnieć liczba 2, skoro między 1 a 2 jest nieskończona liczba miejsc po przecinku? Jak może istnieć czas 1 sekundy między 1 a 2, skoro między 1 sekunda a 2 sekundą jest ich nieskończona liczba? Skoro między 1 a 2 jest nieskończoność, to znaczy, że możemy zrobić nieskończoną liczbę " stop klatek ", no ale jak, skoro widzimy, jak szybko wskazówka sekundnika odmierza czas między jedna, drugą i następną sekundą ... Jak się nazywają te zagadnienia matematyczne? Odnoszą się one do jakichś rozważań filozoficznych? Wiadomo, że tak, ale nie mam wykształcenia matematycznego, fizycznego lub też filozoficznego, więc nie wiem jak te pojęcia są fachowo opisywane w nauce, ktoś pomoże? #pytanie #nauka #fizyka #matematyka #filozofia #ligamozgow
Jak może istnieć czas 1 sekundy między 1 a 2, skoro między 1 sekunda a 2 sekundą jest ich nieskończona liczba?
@LubieDlugoSpac: to akurat nie jest prawdą, bo nasz świat, wbrew pozorom, jest dyskretny - i na jedną sekundę składa się nieskończona liczba niepodzielnie krótkich momentów (czyli tzw. czasów Plancka)
@LubieDlugoSpac: ogólnie ciekawe jest to jak matematycy poradzili sobie z nieskończonością. Najlepiej to chyba widać w definicji granicy ciągu. Ciąg:
a1 = 1, a2 = 1/2, a3 = 1/3, ... an = 1/n.
składa się z coraz mniejszych liczb, dąży do 0. Ale jak... Zgodnie z definicją granicy matematycy mówią, że ten ciąg dąży do 0, jeśli dla każdej liczby większej od zera, obojętnie jaką sobie pomyślimy
to akurat nie jest prawdą, bo nasz świat, wbrew pozorom, jest dyskretny - i na jedną sekundę składa się nieskończona liczba niepodzielnie krótkich momentów (czyli tzw. czasów Plancka)
Jak się nazywają te zagadnienia matematyczne? Odnoszą się one do jakichś rozważań filozoficznych? Wiadomo, że tak, ale nie mam wykształcenia matematycznego, fizycznego lub też filozoficznego, więc nie wiem jak te pojęcia są fachowo opisywane w nauce, ktoś pomoże?
#pytanie #nauka #fizyka #matematyka #filozofia #ligamozgow
@LubieDlugoSpac: to akurat nie jest prawdą, bo nasz świat, wbrew pozorom, jest dyskretny - i na jedną sekundę składa się nieskończona liczba niepodzielnie krótkich momentów (czyli tzw. czasów Plancka)
Ciąg:
a1 = 1,
a2 = 1/2,
a3 = 1/3,
...
an = 1/n.
składa się z coraz mniejszych liczb, dąży do 0. Ale jak...
Zgodnie z definicją granicy matematycy mówią, że ten ciąg dąży do 0, jeśli dla każdej liczby większej od zera, obojętnie jaką sobie pomyślimy
@gitarasiema: https://physics.stackexchange.com/questions/9720/does-the-planck-scale-imply-that-spacetime-is-discrete