możecie polecić jakieś książki które na prawdę warto przeczytać, coś co pozwoli spojrzeć na życie z innej perspektywy? tematyka dowolna, ma być po prostu bardzo dobre,na razie zamawiam:
- Rok 1984 Orwella - Factfulness Roslinga - coś od Lema?
ale jak mówicie nowy wspaniały świat jest taki dołujący, to jest to literatura dla mnie.
@dadsnothome Nie jest. Mam wrażenie, że ludzie stawiający ten tytuł w jednym rzędzie z Rokiem 1984 jako przykład dystopii chyba nie do końca zrozumieli o czym on traktuje. Spoilerował nie będę - warto przeczytać, bo to dobry punkt wyjścia do ciekawej dyskusji, ale nie nakręcaj się na jakieś doznanie metafizyczne, jakie gwarantują Ci komentujący, bo samo
@mam_tu_niezly_ubaw_ jak ci się spodoba Factfulness to polecam Nowe Oświecenie Stevena Pinkera które jest rozwinięciem tematyki Factfulness Bardzo polecam też ksiązki Yuvala Noah Harariego o historii ludzkości i przewidywaniu jak będzie mogła wyglądać przyszłość
@mam_tu_niezly_ubaw_: wszystko od Fiodora Dostojewskiego, Bracia Karamazow to taki must read, a reszta to jak chcesz, Dżuma i Obcy Alberta Camusa, Jądro Ciemności Josepha Conrada, a właściwie Józefa Teodora Konrada Korzeniowskiego ( ͡°͜ʖ͡°), Inny Świat Grudzińskiego i na koniec Źródło od Ayn Rand
@mam_tu_niezly_ubaw_: "Wszystko rozpada się" Chinua Achebe. Z nie-fikcji "Trying not to Try" Edwarda Slingerlanda, "Guns, germs and steel" Jareda Diamonda, "The righteous mind" Jonathana Haidta, "Thinking. Fast & slow" Daniela Kahnemana i "How We Know What Isn't So" Thomasa Gilovicha ( ͡°͜ʖ͡°)
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
tematyka dowolna, ma być po prostu bardzo dobre,na razie zamawiam:
- Rok 1984 Orwella
- Factfulness Roslinga
- coś od Lema?
#ksiazki #czytajzwykopem
@dadsnothome Nie jest. Mam wrażenie, że ludzie stawiający ten tytuł w jednym rzędzie z Rokiem 1984 jako przykład dystopii chyba nie do końca zrozumieli o czym on traktuje. Spoilerował nie będę - warto przeczytać, bo to dobry punkt wyjścia do ciekawej dyskusji, ale nie nakręcaj się na jakieś doznanie metafizyczne, jakie gwarantują Ci komentujący, bo samo
"Ręce precz od tej książki"
Jan van Helsing
Bardzo polecam też ksiązki Yuvala Noah Harariego o historii ludzkości i przewidywaniu jak będzie mogła wyglądać przyszłość
@mam_tu_niezly_ubaw_: Nie czytaj tego, przereklamowane, nudne i męczące.
Komentarz usunięty przez autora