Wpis z mikrobloga

możecie polecić jakieś książki które na prawdę warto przeczytać, coś co pozwoli spojrzeć na życie z innej perspektywy?
tematyka dowolna, ma być po prostu bardzo dobre,na razie zamawiam:

- Rok 1984 Orwella
- Factfulness Roslinga
- coś od Lema?

#ksiazki #czytajzwykopem
  • 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
ale jak mówicie nowy wspaniały świat jest taki dołujący, to jest to literatura dla mnie.

@dadsnothome Nie jest. Mam wrażenie, że ludzie stawiający ten tytuł w jednym rzędzie z Rokiem 1984 jako przykład dystopii chyba nie do końca zrozumieli o czym on traktuje. Spoilerował nie będę - warto przeczytać, bo to dobry punkt wyjścia do ciekawej dyskusji, ale nie nakręcaj się na jakieś doznanie metafizyczne, jakie gwarantują Ci komentujący, bo samo
  • Odpowiedz
@mam_tu_niezly_ubaw_ jak ci się spodoba Factfulness to polecam Nowe Oświecenie Stevena Pinkera które jest rozwinięciem tematyki Factfulness
Bardzo polecam też ksiązki Yuvala Noah Harariego o historii ludzkości i przewidywaniu jak będzie mogła wyglądać przyszłość
  • Odpowiedz
@mam_tu_niezly_ubaw_: wszystko od Fiodora Dostojewskiego, Bracia Karamazow to taki must read, a reszta to jak chcesz, Dżuma i Obcy Alberta Camusa, Jądro Ciemności Josepha Conrada, a właściwie Józefa Teodora Konrada Korzeniowskiego ( ͡° ͜ʖ ͡°), Inny Świat Grudzińskiego i na koniec Źródło od Ayn Rand
  • Odpowiedz
@mam_tu_niezly_ubaw_: "Wszystko rozpada się" Chinua Achebe. Z nie-fikcji "Trying not to Try" Edwarda Slingerlanda, "Guns, germs and steel" Jareda Diamonda, "The righteous mind" Jonathana Haidta, "Thinking. Fast & slow" Daniela Kahnemana i "How We Know What Isn't So" Thomasa Gilovicha ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz