Wpis z mikrobloga

@czlowiek_smiec: https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zwalczanie-glonow/658-przewodnik-glony-w-akwarium.html

>Przyczyny występowania:

- tzw. "stara woda", czyli woda bogata w kwasy organiczne pochodzące z metabolitów ryb i rozkładu roślin (COD).

- przenawożenie żelazem

- bardzo często krasnorosty występują w akwariach z nieodpowiednią filtracją wynikającą z niedostatecznej mocy filtracyjnej (np. sam filtr wewnętrzny na akwarium 150l) lub słabym rozwojem bakterii nitryfikacyjnych
  • Odpowiedz
@czlowiek_smiec: to napisz, co i jak. Filtracja, litraż, podłoże, podmiany, nawożenie. Ja zawsze miałem problemy z krasnalami na ziemi ogrodowej, z intensywnym oświetleniem i CO2. W LT ziemia jak najbardziej ok. Krasnale wyskakiwały po 3-6 miesiącach.
  • Odpowiedz
@Ochlapto: Filtr zewnetrzny 1000l/h - ceramika, bio balle, wata. akwa 96l, podłoże H.E.L.P advanced 15l, podmiany 40% tygodniowo odstanej kranówki, nawożenie na tydzień: PO4 2.2 ppm, NO3 21 ppm, potas 22 ppm, żelazo 0.5 ppm, CO2 30 mg/l. Wszystko było ok przez kilka miesięcy, a krasnale mam od jakichś 3 tygodni. Może podłoże straciło swoje właściwości?
  • Odpowiedz
@czlowiek_smiec: stara woda, filtracja odpada. NPK masz innej szkoły, no ale tu raczej nie ma przyczyn. Grzebałeś ostatnio w podłożu? Doraźnie można wykosić krasnale wodą tlenioną. Strzykawka, igła i punktowo w skupiska glonów, przy wyłączonym filtrze. Uważać trzeba z dawką. Dokładnie nie pamiętam ile lałem. Musisz doczytać. Słyszałem też, że mchy po dupie dostają. U mnie nie zaobserwowałem negatywów(nie miałem mchów).
  • Odpowiedz