Wpis z mikrobloga

Pierwsze tygodnie epidemii i info z Chin że próbują leczyć lekami na HIV, później zagraniczni naukowcy potwierdzają elementy HIV w wirusie z Wuhan. Od kilku dni Chińczycy pryskają ulice, a zagraniczne media dzisiaj publikują wstępne dane że wirus może przenosić się w "powietrzu" (po reakcji Chińczyków i pryskaniu miast myślę że się potwierdzi). Chińczycy zalecają mieszkańcom Wuhan uśmiercenie zwierząt domowych, oficjalnie dlatego, że idąc na kwarantanne nie ma kto się nimi zająć, zresztą są drobne braki w jedzeniu. Nie zdziwię się jak za kilka tygodni na zachodzie dojdą do tego, że zwierzęta też mogą się zarazić.
#swiat #wuhan #wirus #chiny #epidemia #2019ncov #koronawirus #polska
  • 4
@dziadeq: niby tak jest i na grypę w skali świata umiera więcej ludzi, jednak w epicentrum ogniska wygląda to już inaczej. Wszystko zależy od tego czy wirus rozprzestrzeni się na cały świat w takiej samej skali jak to jest w Wuhan. Kolejna sprawa to taka, że np Hiszpanka, śmiercionośna był dopiero w drugim sezonie. Przez pierwszy rok była mało niebezpieczna, ale z czasem zmutowała. SARS sam wygasł po kilku latach. Nowy
@washingtonplx: wszystko od nadmiaru dobrobytu... oglądałem taki eksperyment na myszach w telegazecie, gdzie myszy miały wszystko, urlop 60 dni roku, darmowe bilety autobusowe i wszystkie niedzielę handlowe... I do pewnego momentu rozmnażały się jak szalone, a gdy ich cywilizacja osiągnął najwyższy poziom z możliwych i było ich naprawdę dużo trend się odwrócił i wszystkie zginęły... Myślę, że to musi być to... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Naukowcy do tej pory nie widzą czemu SARS wygasł.

@washingtonplx: z tego samego powodu, dla którego ten wirus nie zmutuje do zabójczej formy. Zabójcze wirusy zabijają ludzi, zanim ci zdążą zarazić innych.

W przypadku hiszpanki było inaczej - najciężej chorzy byli z frontu transportowani do szpitali, ci lżej chorzy zostali w okopach, co sprawiło, że wyselekcjonowała się najbardziej zabójcza odmiana.