Wpis z mikrobloga

#automatyka #infromatyka #robotyka #plc
Jestem młodym programistą sterowników PLC (lvl24) i szukam kogoś kto "zjadł na tym zęby" (jest guru w tym temacie). Nie mam pytań technicznych raczej potrzebuje rozmowy o drodze rozwoju z kimś kto osiągnął w tym sukces. Wiem, że to może dziwnie brzmieć ale pomyślałem że zapytam.
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marek1991: Nawet będąc średniakiem zarobi w IT lepiej w sto razy lepszych warunkach niż jako wybitny automatyk. O dużej konkurencji mówią w IT mówią Ci, co chcą się pocieszyć. Ssanie na rynku pracy jest nieporównywalne z automatyką, wystarczy wejść na pracuj.pl. Dostań się gdziekolwiek jako junior i potem z górki.
  • Odpowiedz
@Wegrzynski: nie sądzę. Rynek juniorów jest zepsuty m.in przez bootcampy i samouków, a on nawet nie ma studiów IT. Żeby dostać się gdzieś na juniora to trzeba wysłać 100 CV. Poza tym zanim zacznie ogarniać oprogramowanie to musi dużo czasu spędzić na nauce
  • Odpowiedz
Poza tym zanim zacznie ogarniać oprogramowanie to musi dużo czasu spędzić na nauce

@Marek1991:

Tak samo zanim zacznie zarabiać przyzwoite pieniądze w automatyce, będzie startował od 2k netto w UR albo garował na delegacjach.
I w sumie jak już siedzi na końcu świata w hotelu, to równie dobrze może się spiąć i uczyć programowania IT inwestując
  • Odpowiedz
I w sumie jak już siedzi na końcu świata w hotelu, to równie dobrze może się spiąć i uczyć programowania IT inwestując w przyszłość.

@eeemil: Przecież siedząc na delegacjach na końcu świata zarabia się dobrą kasę. Jak się jest ogarniętym to po roku, półtorej można liczyć na kwotę pięciocyfrową w polskiej firmie. No dobrze, to niech startuje do IT tylko żeby potem płaczu nie było o #!$%@? rynku juniorów.
  • Odpowiedz
Przecież siedząc na delegacjach na końcu świata zarabia się dobrą kasę.

@Marek1991:

Chodzi o to że ciężko całe życie latać po delegacjach.
Na początku to nawet fajne, ale później już nie, i trzeba jakoś sobie
  • Odpowiedz
@eeemil: @Marek1991: hej! Sorki ze tak pozno ale dorzuce pare informacji do dyskusji. Wlasnie koncze studia na uniwersytecie technicznym w Monachium. Pierwsze PLC zaczalem programowac w wieku 16 lat i powiedzialbym ze jest to moja pasja wiec jesli chodzi o czyste IT to nie jestem zainteresowany. Co do poczatkowych zarobkow nie bedzie problemu bo jednak to niemcy i tutaj na start po mojej uczelni 55-65k€ brutto rocznie. Chodzilo
  • Odpowiedz
@pszymczyk2: ooo stary jak ty jesteś automatykiem z językiem niemieckim i jeszcze pracującym w niemieckiej firmie to już w ogóle zazdro. Nie będziesz musiał brać kredytu hipotecznego nigdy w życiu.
  • Odpowiedz
@Marek1991: bede sie staral kiedys zatrudnic w firmie gdzie bedzie opcja przeniesienia sie do polski ale na warunkach niemieckich. Z tego co wiem to w pozniejszym czasie na wyzszych stanowiskach jest taka opcja. Czas pokaze ale teraz musze sie skupic nad praca bad soba (patrz glowny post ) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Chodzilo mi bardziej o to ze sa na rynku specjalisci automatyki ktorzy sa zatrudniani przez rozne firmy do rozwiazywania problemow z ktorymi automatycy w tych firmach sami nie daja rady i chcialem porozmawiac z kims takim o sciezce rozwoju.

@pszymczyk2:

W Polsce takie usługi załatwiają zewnętrzne firmy integratorskie, które i tak żyją głównie z uruchomień, więc wraca punkt delegacji.
A najlepiej płatne zlecenia tego typu i tak trafiają do największych firm, w przypadku systemów DCS w Europie to przejmują je rożne
  • Odpowiedz