Wpis z mikrobloga

@ciken 30g dokarmionego zakwasu pszennego + 100g mąki pszennej T650 + 110g wody (odstawić na 12-16h). Potem do tego dodałem 450g mąki pszennej T650, 60g żytniej T2000, 290g wody (odstawić na 40-60 minut). Następnie 17g soli, wyrobić jakieś 3-5 minut i dwa razy złożyć w odstępie 50 minut. Po tym do koszyka na 2 godziny i piec w 240 stopniach przez 40-45 minut.
@Jeden_Dwa_Trzy_: wyjaśnisz mi przepis z ksiazki? o co tu chodzi z podziałem na przepis ogoony i levain? nie kumam czemu tu sa drożdże a potem zaczyn - to sa przepisy alternatywne? jest to gdzieś w książce wykansi9ne, bo po lepkach skakalem. W czym piekles?
@komentarze Leavin to zaczyn który musi odstać x godzin, a przepis ogólny to domyślam się że całość składników, która będzie zużyta zarówno do zaczynu jak i potem ciasta. Nie wiem jeszcze o jakiej książce dokładnie mówisz? Piekę w garnku rzymskim Browin