Wpis z mikrobloga

Postanowiłem sobie, że z #raspberrypi zrobię sobie przenośny komputerek do transferu danych po FTP z moim starym #xbox. Zainstalowałem #raspbian, wstępnie powybierałem języki, klawiatury i zacząłem konfigurować WiFi. Śmiechem hardo, że potężny #linux w 2020 nie ma jakiegoś gui do tego. Żeby cokolwiek na tym gównie zrobić trzeba się najpierw doktoryzować z komendologi klepanej, bo inaczej to nic się nie zrobi. W dodatku tutorial jaki znalazłem może i owszem - pokazuje jak wprowadzić sieć do Raspbiana, ale autor w swej niezmierzonej wielkości zapomniał dodać, że ten sposób nie działa dla sieci z ukrytym SSID...
Niestety, w styczniu 2020 #linux dla zwykłego użytkownika to nadal gówno. Trudno - wezmę sobie lapka z Windowsem na tydzień do drugiego mieszkania i zrobię to jak człowiek, czyli szybko, wygodnie i bezboleśnie. A tymczasem #bekazlinuxa. XD
  • 42
Naprawdę nie umiesz pojąć że dla kogoś łatwiejsze jest parę komend które możesz sobie oskryptować, odpalić zdalnie albo przekleić z netu zamiast #!$%@? się z jakimiś okienkami?

@hitherto: Nie, bo napisanie tych skryptów tylko dla zainstalowania WiFi raz na kilka lat to absurd taki sam jak Linux dla zwykłego użytkownika. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poza tym zajmie to i tak więcej czasu niż okienka. (
@Defender:
" To strasznie dużo RAMu zjada ten Linux skoro GUI stanowi dla niego obciążenie zasobów"
Raspberry dużo RAMu nie ma, a jak odpalisz inne usługi to może ci go zabraknąć, tak samo z miejscem na dysku/karcie. Zazwyczaj, Raspberry nie podpina się do monitora i nie używa się GUI, gdyż to urządzenie zostało zaprojektowane do innego celu, tak samo z raspianem. A jeżeli ci tak bardzo zależy to środowisko graficzne można
@Defender:
"Chciałem zrobić tylko kilka, banalnych rzeczy: zainstalować (udało się), połączyć się z Wifi celem dogrania potrzebnych gówien (poległem na czarach sudo, srudo), zainstalowaniu klienta FTP, wgrania plików i na końcu przerzucenia ich na konsolę. "
To może jak nie potrafisz rozwiązać tak banalnych problemów to nie kupuj skompilowanych urządzeń? Linux nie jest taki trudny, ale pewnie masz problemy z każdym sprzętem który nie jest pisany dla idiotów.
Raspberry dużo RAMu nie ma, a jak odpalisz inne usługi to może ci go zabraknąć

@Zuikaku: Nie chcę i nie zamierzam odpalać innych usług na Linuxie. To miał być zwykły, wygodny "magazyn" do przenoszenia danych.

Raspberry nie podpina się do monitora i nie używa się GUI, gdyż to urządzenie zostało zaprojektowane do innego celu, tak samo z raspianem.

@Zuikaku: Więc na cholerę mu powłoka i z kilkanaście programików uczących dzieciaki
To może jak nie potrafisz rozwiązać tak banalnych problemów to nie kupuj skompilowanych urządzeń? Linux nie jest taki trudny, ale pewnie masz problemy z każdym sprzętem który nie jest pisany dla idiotów.

@Zuikaku: Kuc zły i agresywny. XD Urządzenie jest proste. To system jest do dupy. Żeby w 2020 nie można było dodać z poziomu nakładki graficznej ukrytej sieci WiFi...
@Defender:
" Nie chcę i nie zamierzam odpalać innych usług na Linuxie. To miał być zwykły, wygodny "magazyn" do przenoszenia danych."
No fajnie, to teraz napisz email do twórców tego systemu że mogą olać reszte programów, bo ich nie będziesz potrzebował.
"Więc na cholerę mu powłoka i z kilkanaście programików uczących dzieciaki programowania? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po mu Chromium skoro "nie używa się GUI"? XD"
Nie
@Defender podsumowując - kupiłeś #!$%@? sprzęt, nie umiesz go używać, a teraz psioczysz na system którego nie znasz, którego nie chcesz się uczyć i który sam na nim zainstalowałeś...

Przecież to jest jakiś masochizm.

Kup sobie coś z Windowsem i wszystko będzie super.

( ͡º ͜ʖ͡º)
@Defender: weź se chłopie zainstaluj tego windowsa 10 iot i nie zwracaj dupy na tagu #linux. Należysz do jednego z najgorszych typów ludzi, którzy tu postuja. Ty nie chcesz rozwiązać problemu który masz bo jesteś tym kompletnie niezainteresowany, również nie jesteś zainteresowany nauczeniem się czegokolwiek, jedyne co cię interesuje to bóldupienie. Kupiłeś urządzenie z segmentu DIY, wziąłeś darmowy system rozwijany przez społeczność i masz pretensje że królewiczowi nie przyniesiono na
Ale wiesz, że RetroPie to właśnie ten "emulator"?

@Defender: wiem, ale skoro nie umiesz into linux i nie chcesz się nauczyć, to 10 iot emulator i klikaj sobie okienka. Linux nie jest prosty, ale jak go umiejętnie skonfigurujesz będzie działał lata.

To ma być proste, szybkie i skuteczne.

@Defender: go windows
@wolny_kangur: Już nieaktualne. #!$%@?łem to z karty. XD

Nie masz ani wiedzy ani umiejętności i zwalasz wine na sprzęt, próbując używać go do niestandardowych zastosowań.

@Zuikaku: Czy mu tu piszemy o #!$%@?ści RPi (który #!$%@? nie jest), czy o #!$%@?ści Linuxa (który #!$%@? już jest)? ( ͡° ͜ʖ ͡°) BTW: Czy chcesz mi wmówić, że przesył danych po FTP i parowanie z WiFi jest "niestandardowym zastosowaniem"?
To miał być zwykły, wygodny "magazyn" do przenoszenia danych.

@Defender: Nie wiem jak najnowsze retropie ale rok temu jak instalowałem to wystarczyło przy instalacji podać hasło do wifi i już było skonfigurowane. Do tego jeśli dobrze pamiętam to domyślnie miałeś włączone udostępnianie plików - otwierasz dowolny folder w windowsie i w pole adresu wpisujesz "\retropie" i już możesz udostępniać pliki.
O zgrozo na Windowsie jest masa darmowego i świetnego oprogramowania. Czy tak samo jest na Linuxie? Nie wiem. XD

No to używaj Windowsa, co szczerze ci doradzam.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/downloads

Parowanie WiFi w systemach operacyjnych dla użytkowników prywatnych w XXI wieku to już absolutna podstawa. >Chcecie sobie klepać w klawiatury przy każdym najmniejszym gównie proszę bardzo, ale litości - nie wyskakujcie z tym, że to dobry system dla zwykłego użytkownika. Linux jest pod tym