Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery #informatyka #pytanie

W przyszłym tygodniu odbiorę chłodzenie SilentiumPC Spartan 3 PRO i pastę Arctic MX4, aby zamienić stockowe chłodzenie mojego Intela Core i5-4460. Myk polega na tym, że to będzie moja pierwsza styczność z zakładaniem chłodzenia, także chciałbym uzyskać parę porad.

Oczywistym jest, że stockowe zdejmę przekręcając te plastikowe uchwyty i zdejmując je na chama, a następnie wyczyszczę procesor z resztek pasty. Potem trzeba nałożyć pastę MX4, i tu nie wiem za bardzo jaka ilość jest optymalna.

Potem kwestia montowania samego chłodzenia. Jak bardzo się trzeba przy tym kombinować? Śrubki wiadomo, dokręcać na krzyż, ale czy dokręcić je bardzo mocno czy zaprzestać kiedy pojawi się opór?
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Spartan 3 PRO

@supra107: Bardzo słaby wybór. Było dołożyć 20 zł do Fery. Jeśli chodzi o chłodzenie to oba są dobre ale Ferę wystarczy przykręcić a Spartan jest na zaciski/zatrzaski. Źle będziesz je próbował zamontować albo zdemontować to możesz połamać sobie MOBO.

Arctic MX4

PT1 które dostajesz gratis do radiatora jest tej samej klasy co ta którą dokupiłeś. Jeśli jeszcze nie rozpakowałeś to ją zwróć w sklepie. Najlepiej razem z resztą
  • Odpowiedz
@chciwykrasnolud: Teraz już nie będę się bawił w zwroty i ponowne zakupy bo nie mam na to ochoty. Sprzęt jest do odebrania w salonie, a zapłata przy odbiorze, ale w tym samym zamówieniu jest też dysk SSD, więc nie widzę jak to mam wytłumaczyć w sklepie, że tego jednego produktu z zamówienia już nie chcę.
  • Odpowiedz
@chciwykrasnolud: Nie no, jestem ciekaw. Skoro czeka na mnie zamówienie z trzema przedmiotami, i chcę zrezygnować z jednego, to w jaki sposób? W bazie mają te trzy przedmioty na stałe i teraz nic tam nie zmienię, muszę zapłacić za wszystko. Mam potem zwrócić ten jeden przedmiot? A skoro to jest na miejscu w salonie, to jak mam to zrobić? Tuż po zapłaceniu dokonać zwrotu tego jednego produktu?
  • Odpowiedz
  • 1
@will-trash: A w przypadku izopropanolu, to ma znaczenie czy użyję 99% czy 100%? I czego takim alkoholem nie czyścić?

IPA to możesz zalać płytę główną i jedyne co się stanie to to że będzie czysta ¯_(ツ)_/¯ to jest czysty a-----l który nie przewodzi ładunków elektrycznych, bardzo szybko paruje i możesz nim czyścić wszystko z elektroniki, czyszczą tak płyty główne telefonów po zalaniu w myjkach ultradźwiękowych (polecam do zalewania komory matrycy
  • Odpowiedz
@supra107: Zgaduję że to xkom? Powiedz im że chcesz wymienić/zwrócić, wydrukują na miejscu nową fakturę bez przedmiotów z których zrezygnowałeś. Nie robią z tym żadnego problemu - jakbyś nie odebrał zamówienia wcale to też nie ma z tego żadnych konsekwencji. Zgłoś to przed płatnością.

Jeśli nie chcesz czekać na nową dostawę to zwróć tylko pastę, a przy montażu spartana po prostu uważaj i nie rób nic na siłę.
  • Odpowiedz
  • 1
@supra107 Ostatnio składałem zamówienie w x-komie na kilka podzespołów i też właśnie odbiór w salonie i zapłata przy odbiorze, nie było żadnego problemu z tym żebym jednej z zamówionych rzeczy nie wziął.
  • Odpowiedz
@chciwykrasnolud: Akurat pastę chcę zachować, bo jednak jest nieco lepsza od tej z chłodzenia, a nie wiadomo kiedy się przyda. Tylko to chłodzenie bym wymienił. Faktycznie Fera ma bardziej solidne mocowanie w porównaniu do Spartana. Czyli teraz po prostu zamówić Ferę, a przed zapłatą pierwszego zamówienia zrezygnować ze Spartana, tak?
  • Odpowiedz
@supra107: 3mm to całkiem spory zapas ;) Możesz złożyć nowe zamówienie już teraz, przed nieodebraniem Spartana. BTW w razie jakichkolwiek wątpliwości możesz przedzwonić do nich - jest niedziela handlowa. Jest nawet szansa że mają akurat ferę na stanie i nie będziesz musiał dodatkowo czekać.
  • Odpowiedz