Wpis z mikrobloga

@Mirkosoft: no ja bym nie ryzykował, jeżeli korek cieknie to znaczy że już tak czy srak do wina dostało się powietrze i już zdążyło się utlenić, a jeżeli korek został zakażony TCA no to już jest po ptokach
@LeatherSomm: No dostało się, ale nie wiadomo ile i nie wiadomo kiedy - może wczoraj, może pół roku temu? Jeżeli wino faktycznie się utleniło albo zrobił się ocet o to będzie to czuć w smaku. Jeżeli nadal jest smaczne to najwyraźniej się nie utleniło, albo nie na tyle żeby się zepsuć. Niektóre wina nawet specjalnie się utlenia. Szczelność korka a obecność TCA nie mają na Siebie wpływu. A nawet jeśli byłoby
@Mirkosoft: Co innego utlenić, co innego zdekantować, zrozumiałe jest zostawienie wina na parę godzin by sobie pooddychało, ale nie wiem czy picie płaskiego, utlenionego wina ma sens. No mimo wszystko nieszczelny, zawilgocony korek z jakiejś daremnej kory to toksyczne połączenie, zważywszy na to że grzybek lubi takie miejsca.