Wpis z mikrobloga

Własnie przypomniałem sobie CV jednego z klientów aplikujących do nas, miał wpisane znajomość JS bardzo dobrze w kwalifikacjach wpisany kurs z udemy javascript advanced, se myślę jak advanced to pewnie go na niczym nie zagnę, własnie kogoś takiego potrzebujemy, na 1000% jak go zbudzić o 12 do od razu powie co wypluje 1 << 5 i to binarne, myślę a zobaczę co tam sprzedają w tym kursie w tutaj

https://www.udemy.com/course/javascript-advanced/

Czytam i widzę -> In only three hours you will learn enough javascript to transform from a Junior JS Dev into a Senior JS Guru.

O ku..a myślę, po .uj się uczyłem tyle lat, jak po 3h zostanę Senior JS Guru

Patrzę w zasoby kursy i oczom nie wierzę. Sami zobaczcie co dzisiaj umie Senior JS Guru.

#javascript #programowanie #naukaprogramowania
  • 19
troszkę zastosowań to jednak ma, to po pierwsze

@bstrzkk: @Nicescroll: Pytam zupełnie nieironicznie: jakie? W sensie znam zastosowanie operatorów bitowych na niższych poziomach, w mikrokontrolerach, jakichś avr'ach jak piszemy bez arduino, to wygodnie sobie portami sterujemy itd., wiem korzystałem. Ale mikrokontrolerów raczej w js nikt nie programuje, czy w świecie aplikacji webowych na takich wysokich poziomach abstrakcji gdzieś się naprawdę tego używa? Tam są chyba problemy innej natury niż optymalizacja
@Mazowia: w tym roku dostaliśmy z 4-5 CV wszyscy umieją all na na 5+ 7/8 doświadczenia.

Jako że do zawodu pcha sie każdy dzisiaj. Dlatego już przed zaproszeniem gościa na rozmowę, filtrujemy przez telefon taka, mini techniczna rozmowa, szkoda naszego i ich czasu na spotykanie się.

Jeden pisze, że w Laravelu pracuje na co dzień od kilku lat, ok niech Pan powie co to jest Service Container i do czego służy
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bartosz-bartosz: nie wiem czy dobrym zawsze jest coś do nauczenia, ale z pisaniem rzeczywiscie często wychodzą mi kocopoly xd. Czasami przez to, że pisze żeby szybko odpisać, czasem nie zwrócę uwagi że gbord poprawił mi jakies słówko a czasem szybko kiedy edytuje aby zdarzyć zanim ktoś odpowie, chyba największy problem to mój charakter, chce szybko wszystko i czasami tak składam zdanie sam do siebie pretensje ()
@Mazowia: To i tak dobrze, do nas kiedys przyszedl gosc, c++ bardzo dobry, analiza prosciutkiego kodu w c++ (w zasadzie w c, bo ro nie miało nawet znaczenia, takie prostu, zeby zobaczyc, czy kojarzy cokolwiek z języka, komplikacja nie dużo większa niż hello world i nic.... Pytanie, czemu kłamał, ze C++ zna bardzo dobrze. Odpowiedział, że zaliczył 2 lata wcześniej w szkole na 5 zajęcia, gdzie był C++ w nazwie, to
@Nicescroll: xDD Ogólnie dobry dev, to wszystkiego nie umię, ale jak ma się nauczyć to się nauczy ze zrozumieniem i zajmie mu to stosunkowo krótki czas. Zawodowi programiści mają wiedzę, ale w danych domenach biznesowych i nie przekształcanie binarne, których nie używają codziennie.
@VDrakkainen: jak dla mnie żadne..takie Ify itp o których wspomniał kolega powinny juz na code review być #!$%@?%^&# w cholere bo nikt potem nie będzie się bawił w utrzymanie tego..do jest może fajne jak jesteś na studiach i dajesz koledze kod do przepisania
@VDrakkainen: spotkalem sie z operatorami bitowymi chocby przy bazach danych - wiem specyficzne zastosowanie, ale chodzilo o slownik, ktorego struktura miala byc nienaruszalna, natomiast sposob interpretacji niektorych pol rozny i czesciowo nie znany na poczatku - nowe wymagania pojawiaja sie co jakis czas przy zmianach prawa/wymogow. Gdyby mozna bylo rozszerzac strukture, to pewnie wpadloby pare pol typu bool, a tak zostalo to ustawione na flagach w jednym polu.