Wpis z mikrobloga

Typowe myślenie wykopka.

- chcę, żeby rząd nie w--------ł się w nasze życie. To ja chcę decydować o tym czy mogę zrobić zakupy w niedzielę, czy mam płacić Zus oraz czy Opieka Medyczna powinna być prywatna, OBNIŻYĆ PODATKI i ZLIKWIDOWAĆ ZUS!!!!

- mieszkanie na wynajem drożeje

- RZOND ZRUP COŚ!!!!! PODATKI KATASTRALNE, BUDUJ MIESZKANIA SOCJALNE, ZABROŃ KUPOWAĆ NA WYNAJEM!!!!! ZRUP COŚ!!!!!

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

#mieszkanie #wynajem #heheszki
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@goly8622: mieszkania drożeją dlatego że rząd nie chce podniesienia stóp... zawsze powinny być one powyżej inflacji A w tym momencie jest 1.5 stopy A 3,4 inflacja
  • Odpowiedz
@dran2: by wszystko odbywalo sie naturalnie, trzymajac kase na lokatach wtedy byloby sie na lekkim plusie w stosunku do inflacji, jak rowniez kredyty bylyby wyzej oprocentowane i nie kazdy moglby sie kredytowac na astronomiczne sumy. W tym momencie inflacja okrada ludzi oszczedzajacych a promuje wydawanie pieniedzy, dlatego mieszkania/domy takie drogie.
  • Odpowiedz
a promuje wydawanie pieniedzy

@Elysian: a wiesz, że właśnie po to są stopy procentowe aby regulować ekonomię danego kraju. Stopy pozostają na tym poziomie właśnie dlatego aby ruszyć konsumcję. Ktoś od ciebie mądrzejszy o tym decyduje.
  • Odpowiedz
by wszystko odbywalo sie naturalnie, trzymajac kase na lokatach wtedy byloby sie na lekkim plusie w stosunku do inflacj

@Elysian: Co jest naturalnego w tym że kasa z która nic nie robisz nabiera wartości?

dlatego mieszkania/domy takie drogie.

@Elysian: W jaki sposób wyższe koszty kredytu mają pomóc kupić mieszkanie zwykłym nie posiadającym kilkuset K na koncie ludziom? Nawet przy niższych cenach nieruchomości zapłacą tyle samo tylko nadwyżkę oddadzą
  • Odpowiedz
@dran2: pieniadze powinny utrzymywac wartosc, obecnie jak przez 10 lat nie bedziesz nic robil z gotowka lub trzymal na 1% lokacie to stracisz 30-40% wartosci... Jezeli ceny mieszkan by spadly, spadlyby tez ceny najmu naturalnie. Wedlug mnie powinno sie promowac oszczedzanie pieniedzy i bogacenie, a nie jechanie na kredycie i robienie z ludzi defacto niewolnikow ktorzy musza pracowac przez 30 lat przez kredyt.
  • Odpowiedz
@ethics: jak dla mnie to robienie z ludzi niewolnikow i niszczenie dalsze klasy sredniej. Majac kilkadziesiat/kilkaset tysiecy zlotych pojawia sie realny problem jak utrzymac wartosc tych pieniedzy, za maly kapital by wynajac/powierzyc komus by robil to za ciebie, za duzy by lezal i tracil. Promowanie konsumpcji wedlug mnie jest niewlasciwe i trafia do tluszczy glownie.
  • Odpowiedz
w przypadku lokaty to Ty pozyczasz hajs bankowi

@Perse: Bank cię prosi o tą kasę? To tak jakbyś mi wepchnął hajs do kieszeni i kazał za to sobie płacić mówiąc że pożyczasz. Jak go nie potrzebuję to ty mi płać za pilnowanie.
Rok temu Idea potrzebowała kasy i zaczęli płacić za lokaty powyżej inflacji. Poprosili o hajs. Ale jeżeli takiej potrzeby bank nie ma to nie będzie nikomu nic płacił.
  • Odpowiedz