Wpis z mikrobloga

#religia #sztukasakralna #sztuka #malarstwo

Uważam, że autor stanowczo przesadził. Maryja i Jezus nie wyglądają jak matka i syn ale jak rodzeństwo. W dodatku są ubrani w te same szaty i wykonują ten sam gest. Maryja ma chustkę na głowie, a Jezus zamiast chustki ma brodę. Autor obydwu obrazków prawdopodobnie ten sam.
tojestmultikonto - #religia #sztukasakralna #sztuka #malarstwo

Uważam, że autor st...

źródło: comment_hryMXoHhe0AZXwsiDtrWvvbEYBAY3BcJ.jpg

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tibor: mniej więcej tak to wygląda :D

@ksndr: JESUS SAVES. BRITNEY SPARES ʕʔ

@juma777: Zgodzę się, że jest to artystyczne wyobrażenie. Nie wiem czy istnieje gdzieś na tyle dokładny opis wyglądu Jezusa aby ktoś był w stanie przedstawić jego wizerunek w sposób autentyczny. Równie dobrze mógł wyglądać jak mieszkaniec Ameryki Południowej lub Indii. W tamtych czasach co prawda podróże wymagały wiele czasu
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Naiwne - to delikatnie powiedziane o przeświadczeniu, że wymiana kulturowa tamtych czasów (sic!!!) nakazuje nam wstrzymać się z określeniem wyglądu ówczesnych wieśniaków z Palestyny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@biliard: Nie wiem dlaczego zawsze na Wykopie odpowiada nie ten, z którym rozmawiam. Odnoszę wrażenie, że ten co do niego piszę się przestraszył takiego wprawnego interlokutora jak ja i poprosił starszego, niewiele mądrzejszego kolegę o pomoc. ¯\_(ツ)_/¯

@KomosaBiala: Już ktoś pisał jakiś czas temu na Wykopie odnośnie jakiejś pieśni religijnej gdzie Maryja była nazywana "Panią Świata" co zdaniem autora stawiało ją na równi z Bogiem, bo gdzie indziej
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: Jest na to rozwiązanie. Pisz wyłącznie na priv - bo wykop polega właśnie na wzajemnym komentowaniu się. Szkoda tylko, że zamiast argumentów merytorycznych, ludziom do głowy przychodzi zazwyczaj obrażanie. Jakby nie chwytali, że ad personam świadczy właśnie o nich. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Już ktoś pisał jakiś czas temu na Wykopie odnośnie jakiejś pieśni religijnej gdzie Maryja była nazywana "Panią Świata" co zdaniem autora stawiało ją na równi z Bogiem, bo gdzie indziej w ten sposób nazywano samego Boga. Ja uważam, że jeżeli wierzysz w to, że Maryja została wybrana na matkę Boga, który zstąpił na Ziemię to musi być kimś zdecydowanie ważniejszym niż świętą. Jeśli Maryja "weszła do rodziny", to analogicznie rzecz biorąc jak
  • Odpowiedz
@biliard: No rzeczywiście Twój komentarz był bardzo merytoryczny: "Nieprawda, bo ja tak sądzę".
Z czym miał bym tu niby polemizować.

"Bóg" to nie jest tytuł szlachecki.

@KomosaBiala: No to nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczy. Gdybym przyrównał to do dziedziczenia materiału genetycznego to byś napisał, że
  • Odpowiedz
z czym tu polemizować

@tojestmultikonto: Choćby z tym:

Naiwne - to delikatnie powiedziane o przeświadczeniu, że wymiana kulturowa tamtych czasów (sic!!!) nakazuje nam wstrzymać się z określeniem wyglądu ówczesnych wieśniaków z Palestyny.

Jeszcze raz, dla jasności: wymiana kulturowa wieśniaków z Palestyny nie istniała. No chyba, że chłop dostał batem od rzymianina i usłyszał jakąś sentencję po łacinie. Zapewniam jednak, że na wygląd prostaczków (włączając kolor skóry) wpływu to raczej nie
  • Odpowiedz
No to nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczy. Gdybym przyrównał to do dziedziczenia materiału genetycznego to byś napisał, że to nie jest genetyka.

@tojestmultikonto: Chodzi mi o to, że tytuł szlachecki jest czymś, co można nadawać ludziom. "Bycie Bogiem" to nie jest coś, co się posiada i co można komuś dać. Maryja, choćby nie wiem jak wywyższona, nigdy nie będzie Stwórcą, istotą wieczną i wszechmocną. Dlatego nie zasługuje na
  • Odpowiedz
"Bycie Bogiem" to nie jest coś, co się posiada i co można komuś dać.

@KomosaBiala: Wątpisz zatem w to, że Bóg jest wszechmogący.

Enoch is considered by many to be the exception, who is said to "not see death" (Hebrews 11:5). Furthermore, Genesis 5:22–29 states that Enoch lived 365 years, which is shorter than his peers, who are all recorded as dying at over 700 years of age. The brief account of Enoch in Genesis 5 ends with the cryptic note that "he was not; for God took
  • Odpowiedz
@KomosaBiala: Posłuchaj Wykładów ks. prof. Michała Hellera o początku Wszechświata i obejrzyj Astronarium dostępne na YT. Tam jest wszystko wyjaśnione. Może nie dość dosadnie jest to powiedziane i osoby nie znające tematu mogą mieć tu pewne wątpliwości, ale to, że istnienie naszego Wszechświata wynikiem pojawienia się informacji (słowa) jest niezaprzeczalnym faktem. Wszelka materia i energia we Wszechświecie powstała z niczego lub z czegoś co jest niewiele większe niż nic (niezerowa
  • Odpowiedz
Wątpisz zatem w to, że Bóg jest wszechmogący.

@tojestmultikonto: Bardzo nie lubię tego typu uniku. Na pytanie, dlaczego istnieje zło na świecie, odpowiadamy: bo wolna wola nie może istnieć bez możliwości czynienia zła. I nikt nie mówi wtedy: ale jak to, przecież Bóg jest wszechmogący, więc jak to "nie może"? Tak samo z ofiarą Jezusa, dlaczego była konieczna? Nie mogła być konieczna, bo Bóg jest wszechmogący! Więc tu pojawia się dylemat: albo uznajesz, że Boga ograniczają prawa, które sam stworzył (z logiką na czele), albo Bóg staje się odpowiedzialny za wszystko bez wyjątku. I wtedy otwierasz całą puszkę pandory.

Enoch (także Henoch - syn Jereda) został żywcem wzięty do nieba w wieku 365 lat i stał się metatronem czyli tym, który "zapisuje" lub "ocala",
  • Odpowiedz
Boga ograniczają prawa

@KomosaBiala: Boga nie ograniczają żadne prawa. Nic nie przeczy logice, bo są różne systemy logiczne. Twoim zdaniem fizyka na poziomie kwantów łamie prawa logiki? Czy może jest z nimi zgodna, tyle, że ten system, w zgodzie z którym funkcjonują cząstki elementarne jest troszeczkę inny od naszego?

Problem w tym, że ty uznajesz nasz materialny świat za "jedyny i prawdziwy", a to Bóg jest jedyny i prawdziwy. Ten świat powstał z niczego. W jakiś sposób zostały określone parametry cząstek elementarnych, z których powstała cała materia we Wszechświecie. Oznacza to, że gdyby odebrać tym cząstkom parametry takie jak położenie w przestrzeni trójwymiarowej, masę (jeśli dotyczy), spin itd. to cząstki te przestały by istnieć. Wszystko składa się z bezwymiarowych punktów, które są zawieszone w "objętości" naszej przestrzeni. Nie chcę używać tu słowa czasoprzestrzeń ponieważ czas jest względy więc przestrzeń nie może być jego źródłem. Odebranie jakiegoś parametru cząstce elementarnej sprawia, że przestaje być ona rzeczywista. Zachowuje się jakby trochę istniała i trochę jej nie było. To znaczy, że informacja, a nie energia jest źródłem istnienia wszystkiego co nas
  • Odpowiedz
Boga nie ograniczają żadne prawa. Nic nie przeczy logice, bo są różne systemy logiczne. Twoim zdaniem fizyka na poziomie kwantów łamie prawa logiki?

@tojestmultikonto: Na poziomie kwantowym ja i Hitler jesteśmy tym samym, więc jest to poziom bezużyteczny dla omawiania kwestii teologicznych. Jeśli Boga nie ograniczają żadne prawa, to równie dobrze może nas jednocześnie kochać i nienawidzić. Kochać, a potem wrzucić do Piekła i cieszyć się naszym cierpieniem. Może być sprawiedliwy i jednocześnie karać za dobre uczynki. Bóg, którego nic nie ogranicza, to czysty chaos, który nie zasługuje na bycie czczonym.

Jeżeli więc uznasz, że tego świata nie ma to będzie ci łatwiej zaakceptować istnienie
  • Odpowiedz