Wpis z mikrobloga

@Sckb: Ciężko określić ile kto wydał na wydanie WZ zależy jaka była wcześniej działka i co musiał zrobić.Nikt nie jest wstanie określić o ile będzie droższa. Każdy doliczy sobie cenę działki + poniesione koszty.
  • Odpowiedz
@Sckb: może być też tak, że właściciel ziemi (rolnik) dostał warunki na zabudowę zagrodową na swoim polu. Ty mógłbyś ich nie dostać, bo nie masz hektarów. Jak to wycenić?
Zdarzało się tak, że właściciel gruntów rozpoczynał budowę domu i taką działkę sprzedawał. Dom oczywiście wg projektu kupującego :)
  • Odpowiedz
  • 2
O warunki zabudowy może wystąpić każdy. Nie ważne czy jesteś właścicielem czy nie. Warunki są praktycznie darmowe. Płacisz jedynie za mapkę, około 20 PLN. Od roku po każdej zmianie właściciela trzeba i tak występować o nowe warunki. Przeważnie warunki dla nowego właściciela są po prostu przepisywane ze starej decyzji. Jednak jest możliwe że sprzedający mając problematyczną działkę uzyskał po znajomości bardzo korzystne wz, a nabywca może już nie mieć tyle szczęścia.
  • Odpowiedz
@sidien: Pewny nie jestem ale WZ są wydawane dla działki a nie dla właściciela. Nowy właściciel może wystąpić o ich zmianę. Np wysokość budynku szerokość elewacji frontowej i tym podobne.
  • Odpowiedz
@Sckb o wz moze wystąpić każdy, nawet nie bedąc w właścicielem danej działki, takze cena powinna być bez zmian, może 500-1000 za fatygę i czas oczekiwana
  • Odpowiedz
  • 0
@Nobel210 tak, ale na wniosek danej osoby. Kiedyś sprzedając działkę mogłeś napisać oświadczenie że "zrzekasz się" wz na rzecz nowego właściciela. Od roku po zakupie działki trzeba wystąpić ponownie o wydanie wz.

Na jesień dwa lata temu odpuściłem zakup działki gdzie wystąpiłem o wz, to jeszcze mogłem przekazać warunki następnemu chętnemu. Następna działkę znalazłem w grudniu, a kupowałem po nowym roku. I już musiałem występować od nowa. Najgorsze że sprzedający miał
  • Odpowiedz
@sidien: a to nawet nie wiedziałem. Jak w 2017 się budowałem to właśnie 'na czyimś WZ'. I to jest bardzo pomocna informacja. Czyli na dobrą sprawę to, se działka ma WZ nic nie daje.
  • Odpowiedz