Wpis z mikrobloga

Witam obeznanych w temacie, czy w tym kraju pracując na etacie, ale mając pomysł na dorobienie sobie ok 1000 zł miesięcznie na drobnym handlu (przychód ok 7000 zł miesięcznie) można legalnie zacząć prowadzić taką działalność? Czy to zwyczajnie stanie się nie opłacalne, bo zjedzą mnie zaraz zusy, srusy itp? Rozumiem że nawet na tak mała sprzedaż potrzebuje kasy fiskalnej i innych #!$%@? mujów.

#pytanie #biznes #handel #zalesie
  • 25
@DrWhitness a no właśnie, czyli lepiej siedzieć na dupie, nie pojmuje jak można blokować jakiekolwiek chęci u ludzi do przedsiębiorczości, przecież od czegoś trzeba zacząć, co za kraj... Zwyczajnie mam pomysł, pracuje na etacie, równocześnie chciałbym zacząć trochę pracować na własny rachunek bo mam możliwości póki co drobne, ale aby się rozwijać muszę zacząć.
@NaebanyMistrzu: na vat ZW do 200k/rok, są jakieś wyjątki gdzie trzeba od razu byc na pełen vat.
z kasa tez sa wyjatki, ze mozna jej nie miec. wszystko zalezy od tego w jaki sposob dostajesz pieniadze, komu sprzedajesz i co sprzedajesz
@notmenotyou ale powiedz sam kwota przychodu 1300 zł, śmieszna wartość. Moim zdaniem żadne ułatwienie, jedynie może dla tych co coś produkują przykładowo jakis dziadek miód, to może mu się opłacać, chociaż utrzymanie pasieki też kosztuje. Marne to ułatwienie.