Aktywne Wpisy
Citizen_Kane +1
Umówiliśmy się z różową, że za półtora tygodnia bierzemy urlop. Chcieliśmy złapać jakieś last minute, a jakby się nie udało, pożyczymy od znajomego działkę nad jeziorem.
Wczoraj się pokłóciliśmy, a dzisiaj rano okazało się, że wyda miliony monet na dentystę i raczej na zagraniczne wakacje nas (jej) nie stać.
Z czystej złośliwości dzisiaj stwierdziła, że na działkę też nie pojedziemy, bo "przecież ludzie tak spędzają urlop, siedząc na chacie, a przecież np. drzwi jeszcze są do zrobienia w domu".
Głucha na argumenty, że owszem, niektórzy ludzie tak urlop spędzają, bo nie mają wyjścia/pieniędzy. My możemy sobie pozwolić, bo działke nad jeziorem mamy bezpłatnie (co najwyżej trochę więcej się wyda niż na co dzień na grilla i częściej jakieś piwko), a szlag mnie trafi jeśli mam resztę urlopu spędzić w mieście.
Sorry, nie mam się komu wyżalić z tej wściekłości.
Wczoraj się pokłóciliśmy, a dzisiaj rano okazało się, że wyda miliony monet na dentystę i raczej na zagraniczne wakacje nas (jej) nie stać.
Z czystej złośliwości dzisiaj stwierdziła, że na działkę też nie pojedziemy, bo "przecież ludzie tak spędzają urlop, siedząc na chacie, a przecież np. drzwi jeszcze są do zrobienia w domu".
Głucha na argumenty, że owszem, niektórzy ludzie tak urlop spędzają, bo nie mają wyjścia/pieniędzy. My możemy sobie pozwolić, bo działke nad jeziorem mamy bezpłatnie (co najwyżej trochę więcej się wyda niż na co dzień na grilla i częściej jakieś piwko), a szlag mnie trafi jeśli mam resztę urlopu spędzić w mieście.
Sorry, nie mam się komu wyżalić z tej wściekłości.
narwany_morderca +17
Za Glapińskiego (prawie 3 lata 06.2016-05.2019) podaż złotego wzrosła o… 39,9 %
#bekazpisu #ekonomia #neuropa #4konserwy #bekazprawakow #finanse #polityka
@precz_z_komunia: O ile wzrosła wartość złotego w obiegu wyrażona w euro/dolarach? Bo to oznacza o ile Polacy się wzbogacili ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ferie sie zaczely czy co?
Podaż pieniądza musi rosnąć, inaczej go "zabraknie" w systemie powodując krach na rynku gdzie nikt nie będzie mógł spłacić swojego kredytu, bo pieniądz jest zbyt szybko akumulowany na kontach najbogatszych. Deflacja w takim systemie jest niepożądana, tracą na niej wyłącznie biedni w dłuższej perspektywie czasu.
@precz_z_komunia: ominęło mnie jakieś quantitative easing?
@Drakii: ecb, Fed, Boj, snb.. Wszyscy drukuj na zmianę tak by "trzymać" kursy na odpowiednich poziomach.
@usprawniacz
Dokładnie to 2,5% z odchyleniem +/-1%
@precz_z_komunia do kiedy jest ten wykres? Przecież odczyt inflacji za grudzień to 3,4%
@151346136: Nope, podaż pieniądza w Wielkiej Polsce rośnie w takich rozmiarach od wielu lat.
@xX_Dark_Knight_PL_Xx: podobna sytuacja ma miejsce w przypadku zbyt dużej inflacji
@usprawniacz: to są brednie pseudo ekonomistów
Glapiński odpowiada za wzrost inflacji w Polsce o 5%, podczas gdy w Unii ten wskaźnik skoczył średnio o
@Herubin: Jest dobra. Bez tego następuje spadek ilości pieniądza w obiegu, co powoduje w końcu krach jakiejkolwiek nowożytnej gospodarki poprzez powrót do barteru. Ilość pieniądza musi rosnąć przynajmniej o wartość wycofywaną z obiegu.