Wpis z mikrobloga

• 2
Siema mircy, istnieje coś jak luxmed czy tam medicover w Niemczech? W sensie że lokalne firmy tego typu a nie ze chce być na luxmedzie i się w Niemczech leczyć. Z góry dzięki za odpowiedź.
#luxmed #medicover #zdrowie #niemcy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@miki4ever: dzieki za odpowiedz i dolaczam sie do pytania @Ysior:

Czyli rozumiem ze w Niemczech dominuje publiczna sluzba zdrowia, wiec w ofertach pracodawcow tak naprawde nie ma zadnej prywatnej opieki medycznej typu luxmed czy medicover?

Da sie rejestrowac np. w publicznej niemieckiej sluzbie zdrowia przez appke?
  • Odpowiedz
@miki4ever: moze inaczej:
okej, podpisuje umowe z pracodawca, wiec przysluguje mi swiadczenie z publicznej sluzby zdrowia. Podobnie jak w Polsce. Dobrze rozumiem? Wtedy rejestracja wyglada telefonicznie lub internetowo? Zastanawiam sie czy w Niemczech w publicznej sluzbie zdrowia sa aplikacje na telefon przez ktore mozna sie rejestrowac lub czy sa angielskie nakladki rejestracji internetowej. Np. w Polsce, w prywatnej opiece medycznej typu luxmed/medicover, to jest apka na telefon/strona internetowa gdzie sie
  • Odpowiedz
@Ushguli w Niemczech nie ma prywatnej opieki zdrowotnej jak w Polsce, bo nie ma takiego zapotrzebowania. Jako ubezpieczony masz dostęp do wszystkich lekarzy. Rejestracja przebiega telefonicznie lub osobiście, do lekarza rodzinnego nie trzeba się wcześniej rejestrować na wizytę. Ponadto niektóre kasy chorych mają infolinię po polsku.
  • Odpowiedz
@Ushguli: Nie ma takiej patologii jak w Polsce bo po prostu w Niemczech sluzba zdrowia dziala. Jak zamierzasz pracowac na etacie to w ramach "panstwowej" opieki zdrowotnej dostaniesz 300% tego co w Polsce prywatnie+NFZ. Mozesz sie ubezpieczyc prywatnie jak np. Prowadzisz jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza ale dalej korzystasz z tych samych lekarzy co babcia klozetowa na etacie. Jeszcze raz powtórzę, sluzba zdrowia tutaj działa i nie czekasz na terminy jak w
  • Odpowiedz
@Ushguli: Jak wyżej wspomniane, w Niemczech nie ma prywatnej opieki zdrowotnej. Luxmed nie istnieje i firmy nie dają czegoś takiego jako benefit. Co do apki, to niektóre przychodnie mają zapisywanie online. Doctlib się nazywa. Super sprawa. Możnq chyba też po angielsku, ale nie jestem pewna. Ale pgólnej appki do wszystkich lekarzy nie ma. Jak potrzebujesz lekarza, szukasz w internecie, wchodzisz na strone i jak jest mozliwosc to zapisy online, jak
  • Odpowiedz
Ogolnie po angielsku ciezko umowic wizyte

@trollik: Ale mi wspomnienia przywolalaś. Po angielsku moze i trudno (to zalezy od ekipy rejestracji) ale ja na początku swojej emigracji zaliczyłem niezly mindfuck,raz jak dzwonilem do ginekologa xD drugi raz jak meczylem sie u rodzinnego xD. Okazuje sie ze Polacy sa wszedzie ;)
  • Odpowiedz
@Ysior: W Niemczech nie ma publicznej (w sensie państwowej) służby zdrowia. Państwowe to są kasy chorych, a lekarze czy szpitale działają na własny rachunek. Następnie kasa chorych płaci za Twoje leczenie. Dlatego nie ma czegoś takiego jak Luxmed.
Jest wiele stron umożliwiających rezerwację online, również po angielsku. Z doświadczenia Ci powiem, że nie jest problemem znaleźć lekarza mówiącego po polsku (zwłaszcza w dużych miastach).
  • Odpowiedz
nałóg

@Vincenzo: Nawet mi nie mów xD Wiesz po czym poznac inteligentnego czlowieka? Po tym ze na początku nie mogl sobie poradzic z meldunkiem ;) a dzisiaj udziela porad innym Mireczkom. Dobra dosyc tego słodzenia,na wiosne przejade sie do Berlina i nie chce słyszec ze nie masz czasu wyskoczyc na piwo ;)
  • Odpowiedz