Aktywne Wpisy
PoItergeist +731
Hej, nie wiem ile o tej porze jest aktywnych osób na tagu. Bylibyście zainteresowani kompilacją wszystkich
filmów z walki o Biełograd w jeden dłuższy filmik? Myślę nad zrobieniem czegoś takiego jeszcze dziś bo wiem, że nie wszyscy potrafią szukać takich materiałów. Tylko nie wiem jakie będzie zainteresowanie.
#ukraina #rosja #wojna
filmów z walki o Biełograd w jeden dłuższy filmik? Myślę nad zrobieniem czegoś takiego jeszcze dziś bo wiem, że nie wszyscy potrafią szukać takich materiałów. Tylko nie wiem jakie będzie zainteresowanie.
#ukraina #rosja #wojna
wSciolceBuszujacy +436
Najczęstszymi zawodami są m.in. oraz przykładowymi sytuacjami są:
1) Ochroniarz opuszcza swój posterunek na jakimś zakładzie przemysłowym,
2) Sprzątaczka opuszcza obiekt, który sprzątnęła tylko w części,
3) Sprzedawczyni opuszcza sklep odzieżowy i zostawia otwarty.
Wszystkie wyżej wymienione osoby pracowałyby na umowie zlecenie i w jednej chwili stwierdzili, że kończą zlecenie (z powiadomieniem lub nie rozwiązują umowę zlecenie), czy byłyby jakieś konsekwencje?
Informacje jakie od was otrzymam zostaną inspiracją w prezentacji na studiach.
#praca #pracbaza #januszebiznesu #ekonomia #umowazlecenie #zalesie
@SkarlaXD: No właśnie "względnie", dlatego pytam jak to ma do rzeczywistości xD
1) jesli w zleceniu bylo ochrona obiektu od 7 do 20 a ochroniarz poszedl sobie o 15 i wtedy cos skradziono to odpowiada
2) jesli w zleceniu bylo ze ma posprzatac 5 biur a posprzatala 3 to nie wykonala zlecenia-i teraz pytanie czy zaplacic jej 3/5 czy nie zaplacic nic no bo zlecenie
Na umowie zlecenie nie można mieć przełożonego, a ten przepis nie jest przestrzegany nagminnie.
Rozwiązanie może być bez konsekwencji w nagłych wypadkach... mhm... ostatnio ktoś pisał, że wszyscy się składają na środki higieniczne, więc na wieść o tym zdenerwowałem się i rozwiązałem umowę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@gorzki99: W takich miejscach, chyba zawsze wstawiają zapis, że
@sting: No mniej więcej.... generalnie więc pierwsza część pytania jest głupia... Część rzeczy w umowach jest dorozumiana, więc jeśli zleceniem strażnika jest np siedzenie na w posterunku strażniczym to wówczas przepis dyspozytywny, któy możemy traktować jak swoiste tło
Co do przełożonego, są posterunki z dowódcą zmiany, sklepy z kierowniczką, sprzątaczki z brygadzistką.
Są sytuacje "losowe" wspomniane lub dyspozytywne ( ͡° ͜ʖ ͡°) "My tu mamy zasadę, że raz w miesiącu zostajemy i sprzątamy kible/zamiatamy liście/pomagamy magazynierowi z dostawą" i inne naciągnięcia, które oczekuje janusz. Oczywiście te czynności
Względem tego co gorzki kolega napisał:
1)Nie ma tu racji bytu ustalone godziny, bo na zleceniu "grafik" jest dowodem w sądzie, aby zmienić UZ na UoP.
2)W tym wypadku otrzyma wynagrodzenie godzinowe, w zależności ile jej do zajęło. A wg KC odpowiednio procentowo do wykonanego zlecenia.
3)Tak jak w pierwszym, koleżanki zostały więc sklep nie jest pusty.
@taktoto: To gdzie jest ta elastyczność umowy zlecenie zatem? Można
@sting: widze ze nie do konca przeczytales co napisalem ale spoko - powtorze
"pomimo ze w UZ bedzie napisane "praca od do w stalych godzinach", "zakres obowiazkow", "praca w siedzibie zleceniodawcy" itp itd-te zapisy powoduja ze takowa umowe mozna podciagnac pod UoP ale jest to magiczne zdanie: "zlecenie moze zostac wykonane