Wpis z mikrobloga

Uczę się #symfony i żeby miało to jakiś sens obrałem sobie za cel stworzenie strony do rezerwacji (w przyszłości także do kupowania) biletów on-line, bo akurat będę miał takie długofalowe zlecenie. Chciałbym od początku robić wszystko jak najlepiej się da. Jaką bazę danych wybrać do takiego projektu? Nie wiem czy to ma jakiś wpływ w skali 200-300 miejsc na wydarzenie (raz w tygodniu), ale jak już mówiłem, chciałbym żeby to od początku śmigało jak najlepiej się da.
#sql #php
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BenAffleck: Jak używasz symfony to pewnie też doctrine, wtedy bazę będziesz mógł (jak nic nie udziwnisz) zmienić w dowolnej chwili np. z mysql na postgresql. Przy takiej skali jak piszesz nie ma znacznia jakiej bazy użyjesz. Bież tę którą lubisz.
  • Odpowiedz
@BenAffleck: Ja pracuje z MySQL i jest gituwa, całą robotę i tak odwala doctrine za Ciebie więc wszystko jest super przyjemne. Tak z ciekawości, to Twój pierwszy projekt w Symfony?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@basia15: tak, pierwusieńki. I właściwie pierwszy w obiektówce. Dotychczas nie potrafiłem znaleźć zastosowania do obiektowego PHP, a jak raz je widziałem to i tak łatwiej i szybciej mi było ogarnąć to proceduralnie. Ale muszę się w końcu za to wziąć, żeby móc jakiejś bardziej stałej pracy szukać :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@basia15: ogarniałem... Tzn. uczyłem się cruda, resta i symfony już rok temu, ale to było przeklepywanie kodu z poradnika. O ile ideę rozumiem to do tej pory wydawało mi się używanie jakiegokolwiek frameworku do rzeczy które robiłem dużym przerostem formy nad treścią. Rezerwacje mają już większy sens niż np. stawianie bloga :D
  • Odpowiedz