Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sesesesese: miód i wódka nie ma terminu przydatności do spożycia bo te produkty się nie psują

Konserwy mają 2 lata bo tak wymaga prawo ale w rzeczywistości myślę że 5 lat na luzie mogą być używane
  • Odpowiedz
@qoszmar takie rzeczy w proszku trzeba pewnie w coś szczelnego przesypywac? Miałem swego czasu sytuację że pojawiło mi się w szafce z suchym jedzeniem robactwo. Powchodziły do otwartych paczek ale potrafiły też przewiercic się do nie otwartej jeszcze paczki z płatkami owsianymi...
  • Odpowiedz
  • 3
@greenwarrior dużo takiego robactwa przynosi się w takich niby zamkniętych ryzach u kaszach w saszetkach z marketów.. Teraz kupuje wszystko zgrzewane I od razu do słoików przesypuje.
  • Odpowiedz
Konserwy po to zostały wymyślone żeby móc przechowywać żywność bardzo długi czas. Jedyny dosyć mało znany i rzadki problem to Botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym czyli toksyną botulinową). W źle zrobionych konserwach może powstać odpowiednie środowisko dla tych bakterii, na szczęście jest to bardzo rzadkie i np. w USA rocznie tylko kilka osób na to umiera.

Źródła:
- Home Canning and Botulism - CDC
- Botulism - Symptoms and causes - Mayo Clinic
  • Odpowiedz
@sesesesese: kiedyś jak robiłem w międzynarodówce jako kierowca w systemie 4/1 to też polowałem na takie jedzenie i moim zdaniem parówki + kabanosy robią robotę :D

I karton browara
  • Odpowiedz
@sesesesese: Nie jestem do końca pewny ale mama robiła sporo przetworów gdy byłem niemowlakiem i jakoś 3 lata temu gdy robiłem drugą wylewkę w piwnicy to musiałem posprzątać regały i znalazłem dżem truskawkowy właśnie z tamtych lat, powiedziałem mamie dopiero gdy umyłem słoiczek XD Przestał tam jakieś 19 lat i konsystencją trochę przypominał galaretkę, a nie dżem. Żadnych rewolucji żołądkowych nie było.
  • Odpowiedz