Wpis z mikrobloga

Jaka jest kara za prowadzenie działalności na lewo, a może jest jakiś limit przychodów, gdzie dopóki nie zarabiasz X to się Tobą nie interesują, tylko znowóż nie ma jak tego zwryfikować bo zero paragonów itd, wszystko na gębę.
Chce sobie dorabiać przy samochodach ale nie stać mnie na złożenie firmy i utrzymanie jej. A można by tą wiedzę wykorzystać. Dałbym ogłoszenia w internecie itd ale jak przyjdzie jakiś urzędnik aby się przyczepić to może być problem.

#prawo #pracbaza
  • 14
@graf_zero: Mam, ale nie wystarczające są dochody, więcej pieniędzy potrzebuje. A mam sporą wiedzę na tematy z których nie zarabiam ani 1zł i wkurza mnie sam fakt posiadania jakiś umiejętności których nie mam jak spieniężyć.
@r5678 Możesz prowadzić działalność bez rejestracji, jeśli miesięczny przychód należny nie przekracza 50% minimalnego wynagrodzenia. W 2019 r. to było 1125 zł. Jeśli przekroczysz ten limit w którymkolwiek miesiącu to masz obowiązek rejestracji działalności.

Mimo to, trzeba ogarnąć VAT jeśli nie masz prawa do zwolnienia oraz PIT ;)
@RichKidOfSnapchat: No a koszta wszystkiego innego ? Wynajęcie jakiegoś lokalu, narzędzia nie narzędzia, same narzędzia i wyposażenie to ponad lekką reką ponad 100K. Głupi zestaw szafek na narzędzia to 30K. zwłaszcza że to ma być dorabianie, gdzie tylko ja bym tam pracował na weekendy czy w wolnym czasie. Na całego iść to w życiu warszawy to się nie uda, nawet jakbym miał kasę żeby wszystko sobie kupić i opłacić. NIe utrzymał
Mam, ale nie wystarczające są dochody, więcej pieniędzy potrzebuje. A mam sporą wiedzę na tematy z których nie zarabiam ani 1zł i wkurza mnie sam fakt posiadania jakiś umiejętności których nie mam jak spieniężyć.

@r5678: Jeśli masz etat na który zarabiasz minimalną krajową lub więcej, to prowadzenie działalności kosztuje cię 80zł miesiecznie. każdego stać.

Jednie z tymi samochodami jest problem natury "ekologicznej". W senie jeśli naprawiasz, to co robisz ze zużytymi