Wpis z mikrobloga

  • 194
Czy chlebowi pszennemu na żytnim zakwasie wolno plusa?

Dawno mi tak ładnie się nie otworzył bochenek.

Przepis:

100 g zakwasu żytniego;
300 g mąki pszennej;
195 g zimnej wody;
7 g soli.

Zakwas mieszamy z wodą, mąka i solą. Ciasto będzie się dość mocno kleiło, więc krótko wyrabiamy i odkładamy na 45 minut. Potem rozciągamy i składamy jeszcze 3 razy w odstępach 45 minutowych.

Ciasto po fermentacji składamy w bochenek i układamy w koszyku do wyrastania. Wyrastamy do podwojenia objętości (u mnie 3 godziny).

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, na dno pieca wylewamy wodę żeby ładnie zaparować piekarnik. Po 20 minutach schodzimy do 200°C i dopiekamy kolejne 20 minut.

#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #pieczywoboners #gotujzwykopem #chwalesie
Idahoo - Czy chlebowi pszennemu na żytnim zakwasie wolno plusa? 

Dawno mi tak ładnie...

źródło: comment_PX2DHpkwdMSKER6Hka0phhJgXtHbx7dM.jpg

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
@Idahoo: Dosyć gruby. Sam mam kamień do pitcy, on ma około 2 cm grubości i biorąc pod uwagę że często wychodzi mi miękki spód zastanawiam się czy nie jest zbyt cienki.
  • Odpowiedz