Czy chlebowi pszennemu na żytnim zakwasie wolno plusa?
Dawno mi tak ładnie się nie otworzył bochenek.
Przepis:
100 g zakwasu żytniego; 300 g mąki pszennej; 195 g zimnej wody; 7 g soli.
Zakwas mieszamy z wodą, mąka i solą. Ciasto będzie się dość mocno kleiło, więc krótko wyrabiamy i odkładamy na 45 minut. Potem rozciągamy i składamy jeszcze 3 razy w odstępach 45 minutowych.
Ciasto po fermentacji składamy w bochenek i układamy w koszyku do wyrastania. Wyrastamy do podwojenia objętości (u mnie 3 godziny).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, na dno pieca wylewamy wodę żeby ładnie zaparować piekarnik. Po 20 minutach schodzimy do 200°C i dopiekamy kolejne 20 minut.
@Idahoo: Dosyć gruby. Sam mam kamień do pitcy, on ma około 2 cm grubości i biorąc pod uwagę że często wychodzi mi miękki spód zastanawiam się czy nie jest zbyt cienki.
Dawno mi tak ładnie się nie otworzył bochenek.
Przepis:
100 g zakwasu żytniego;
300 g mąki pszennej;
195 g zimnej wody;
7 g soli.
Zakwas mieszamy z wodą, mąka i solą. Ciasto będzie się dość mocno kleiło, więc krótko wyrabiamy i odkładamy na 45 minut. Potem rozciągamy i składamy jeszcze 3 razy w odstępach 45 minutowych.
Ciasto po fermentacji składamy w bochenek i układamy w koszyku do wyrastania. Wyrastamy do podwojenia objętości (u mnie 3 godziny).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, na dno pieca wylewamy wodę żeby ładnie zaparować piekarnik. Po 20 minutach schodzimy do 200°C i dopiekamy kolejne 20 minut.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #chleb #pieczywoboners #gotujzwykopem #chwalesie
źródło: comment_PX2DHpkwdMSKER6Hka0phhJgXtHbx7dM.jpg
Pobierzźródło: comment_9qYO0tOCctrymMhHoa6PizYGxKydRLQ9.jpg
Pobierzźródło: comment_67pUtj3jTsGChu4JdUwNZ0tUUNBaUGdI.jpg
Pobierz:p
źródło: comment_6xFqfWUoMAuvDAUMP77Euilc62g1mEBx.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
100 g zakwasu to po 50 g wody i mąki
Łącznie mąki jest 350 g
Łącznie wody jest 245