Wpis z mikrobloga

Chciałbym z #raspberrypi zrobić sobie bridge między wifi a lanem, tzn udostępnić internet dla stacjonarnego kompa, ale tak by znajdował się w tej samej sieci i by dało się wbićna raspberry. Jakieś pomysły? "raspberry bridge wlan lan" itp. w google nie pomagają. Myślałem nad zrobieniem z raspberry WDSa, tzn podpięciu się do routera jako WDS, ale nie widzę za dużo info o tym :/ #pomocy #siecikomputerowe #linux
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Felonious_Gru: To nie działa. Nie da się normalnie zrobić bridge na wszystkich kartach wifi z racji tego, że sterownik musiałby manipulować macami. Zapewne istnieją czary, które coś tu pomogą, ale do takowych się nie dogrzebałem, a dużo na temat tego (zwykly bridge wlan lan) przegrzebalem.

@laska0: Patrząc na to, że raspberry mam zaraz obok kompa, w planach ma działać 24h na dobę, a do tego mógłbym mieć możliwość
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: Tak mam, kłopot w tym, że router nie ma GPIO, z którego także będę korzystał ;) Już nie wspominając o tym, że często transfery po USB na takich routerach są biedne, już nie mówiąc o ich możliwościach ;) W planach mam tam jeszcze trochę rzeczy do odpalenia i obawiam się, że samo raspberry może nie podołać ;)
  • Odpowiedz
@PiTcA: nie rozumiem co próbujesz zrobić. Masz komputer stacjonarny na którym masz internet tak? Chcesz mieć udostępniony internet z tego komputera stacjonarnego na raspberry pi?

A nie prościej kupić zwykły router? Na nim przekierować porty i można wejść na dowolny komputer.
  • Odpowiedz
@grzemach: Nie, chcę żeby raspberry pi zachowywwało się jako bridge, samo ma być dostępne w sieci i udostępniać tą samą sieć po eth. (jest podpięte po wifi)
  • Odpowiedz
@grzemach: Nie. Raspberry jest podpięte po wifi do routera. Jednak mam jedną kartę wifi i chcę, żeby to raspberry ją miało, zaś miałoby udostępniać tą samą sieć po eth. Czyli ma robić bridge wlan<->eth.
  • Odpowiedz