Wpis z mikrobloga

Czy technicznie rzecz ujmujac jest mozliwosc, aby trojnik 3/4 nie pasowal na kranik 3/4? Zamierzam podlaczyc zmywarke pod to samo zrodlo wody co pralke i zarowno trojnik, jak i nowy waz nie pasuja do kranika.

Stary waz przeciekal, dlatego go wymieniam i nakretka z nuego pasuje zarowno na trojnik jak i na kranik. Weze z zmywarki/nowy do pralki pasuja do trojnika, ale zarowno trojnik jak i oba weze nie pasuja do kranika.

#hydraulika #remontujzwykopem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@devPie: Uszczelka w trójniku nie ma się na czym oprzeć a kranik ma dość mało gwintu i raczej nie uszczelnisz go teflonem . Jak robiłem takie rozdzielenie to najpierw szedł trójnik z nyplem a dopiero w niego dwa zaworki.
  • Odpowiedz
@devPie: jeśli jest to typowy kranik to ma na wylocie gwint rurowy 3/4" i wszystko inne z gwintem 3/4" musi pasować. No chyba, że nie jest typowy, albo któraś strona ma uszkodzony gwint. Niemniej nie radzę tego robić w ten sposób, bo uszczelnić tego dobrze i trwale się nie da. Albo trójnik przed kranik i dwa kraniki, albo specjalny kranik podwójny.
Jarek_P - @devPie: jeśli jest to typowy kranik to ma na wylocie gwint rurowy 3/4" i w...

źródło: comment_skSCqf1OlE35rOPhdDqKjgqiH99Mqj7F.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Czy technicznie rzecz ujmujac jest mozliwosc, aby trojnik 3/4 nie pasowal na kranik 3/4? Zamierzam podlaczyc zmywarke pod to samo zrodlo wody co pralke i zarowno trojnik, jak i nowy waz nie pasuja do kranika.

@devPie: nie.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: @darek-jg: wychodzi na to ze mam uwalony kranik. No nic, czeka mnie jeszcze jeden wypad do budowlanego, tym razem chyba rzeczywiscie pojde w opcje kraniku z podwojnym wyjściem. Odnosnie tej uszczelki, to imo pasuje ona w tym trojniku, ale nie przemyslalem kwestii tasmy teflonowej na kraniku.
  • Odpowiedz