Wpis z mikrobloga

W styczniu jakoś będę odbierał kawalerkę w stanie deweloperskim. Ile mniej więcej powinienem mieć pieniędzy na wyremontowanie zaledwie 36 m2? Pomijając sprzęt, który będę sobie dokupował w czasie.. Nie chodzi o dokładną kwotę, a jakiś orientacyjny przedział, bo mam 40 tysięcy na to przeznaczone i szczerze nigdy się tym nie interesowałem
#mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #kiciochpyta
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lenvrt: a sam będziesz robił czy firma jakaś?

No bo łazienka z wykonaniem to masz tak z 10k po największej taniości, kuchnia też minimum 15k,

Więc jak w tych 40 chcesz zmieścić meble no to raczej braknie
  • Odpowiedz
@lenvrt: zależy w jakim standardzie chcesz się urządzić i ile prac sam wykonasz.
Kuchnie możesz yebnąć na meblach bodzio + niedrogie sprzęty i w 7kzl się spokojnie zmieścisz ale zbyt pięknie nie będzie to wyglądać.
Ogólnie żeby to jakoś wyglądało to licz 50kzł
  • Odpowiedz
Jak będziesz używał tańszych materiałów to powinno ci wystarczyć, często słyszę że minimum musisz liczyć 1000zł/m2 ale moim zdaniem sprawa jest zawsze indywidualna bo możesz kupić panela za 20zł/m2 albo drewnianą podłogę 200zł/m2.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lenvrt: jeśli to twoje mieszkanie to nie polecam robić po taniości - na ściany, łazienkę, kuchnię i przyzwoite panele 40k powinno wystarczyć przy tym metrażu, resztę możesz sobie meblować/urządzać miesiąc po miesiącu
  • Odpowiedz
  • 0
@powaznyczlowiek: teoretycznie nie chce wiązać się na długo z tym mieszkaniem, bo mając córkę to będzie katorga w takim metrażu. Aczkolwiek do trzech lat pewnie pomieszkam, więc też nie chce zrobić tego kiczowato, też żeby później sprzedać za podobną cenę jaka mnie wyniosła
  • Odpowiedz
@lenvrt: w 40k bez kuchni powinieneś się zamknąć bez problemu (kuchnia wychodzi zawsze drogo, szczególnie jak chcesz robić meble na zamówienie, albo jakieś przyzwoite sprzęty kupić)
  • Odpowiedz
@lenvrt Jeśli nie chcesz robić wykończeniówki sam to obecnie w miarę sensowny standard z wyposażeniem wychodzi około 1800-3000 za metr kwadratowy. Ceny takich robót rosną w podobnym tempie do cen mieszkań, więc porady cenowe sprzed 3-4 lat są już mocno nieaktualne. Właśnie kończę ogarniać swoje nowe mieszkanie.
  • Odpowiedz
@psylo: Napiszesz ile i w jakim mieście cię wyszło? Ja dopiero za 2 lata wykańczać będę, jestem w trakcie przygotowywania projektu zmian lokatorskich i w rozmowie z architektem wnętrz usłyszałem, że żeby dobrze wyglądało, to trzeba 2000 liczyć (po obecnych cenach).
  • Odpowiedz
@Drmscp Rzeszów, mieszkanie 70-kilka metrów kwadratowych (trzy pokoje). Całe wykończenie z wyposażeniem od stanu deweloperskiego zamknąłem w 3200/m2 (wliczając wszystko, łącznie z architektem wnętrz)
  • Odpowiedz
@Drmscp Sporo przeróbek instalacji, podwieszane sufity, wielkoformatowe płytki i parę innych tematów, które podniosły koszt. Do tego jakieś 95% mebli na wymiar, większość lakierowane. Ale mimo to nie nazwałbym tego jeszcze materiałami z wyższej półki, wtedy trzeba by już liczyć 4-5k zł/m2 i więcej. Samo oświetlenie może dodać kilkadziesiąt tysięcy do mieszkania jeśli ktoś popłynie z wizją architekta. Narożnik do salonu można kupić za 1800 zł albo za 30 tysięcy, itd
  • Odpowiedz
@psylo: ja przeróbki robię jeszcze zanim wybudują, więc dużo nie wyjdzie, a z oświetleniem za kilkadziesiąt tysi, to chyba jakieś estradowe i na której płytce staniesz, to się zaświeci...
  • Odpowiedz
@Drmscp Oj zdziwiłbyś się, zwykłe pokojowe oświetlenie dobrych producentów potrafi lecieć w grube tysiaki. To co jest w marketach budowlanych słabo odzwierciedla branżę wykończeniową (chociaż wiem, że dla wielu osób to wystarczy i nie szukają niczego lepszego). Automatyka i inteligentne sterowanie to w ogóle inna bajka i w przypadku gotowych systemów też można wejść w naprawdę grube kwoty.
  • Odpowiedz
@psylo: automatykę zamierzam oprzeć o home assistanta i radiowo po ZigBee. Koszta robia tylko przełączniki i żarówki np. Philips hue. Koszt nieduży jak na możliwości, które oferuje.
  • Odpowiedz