Wpis z mikrobloga

Religia w Irlandii

Na skutek dynamicznego rozwoju gospodarczego, podniesieniu się standardu życia mieszkańców kraju, upowszechnienia się konsumpcjonizmu i technologii informacyjnej Kościół i religia przestały być jedynym drogowskazem. Irlandzkie społeczeństwo zaczęło się wewnętrznie różnicować, a religia zaczęła być wypierana przez konsumpcyjny styl życia, prywatyzację wizji świata i nowe światopoglądy. Dodatkowo na skutek ujawnionych skandali prawnych i finansowych oraz przestępstw seksualnych popełnianych przez niektórych katolickich duchownych (w tym biskupów), jak również powszechne ukrywanie tych przypadków przez hierarchię autorytet Kościoła w irlandzkim społeczeństwie został bardzo mocno zachwiany. Irlandczycy zaczęli na niespotykaną wcześniej skalę odwracać się od Kościoła i podnosić głosy sprzeciwu i ostrej krytyki na próby przypomnienia wiernym o katolickiej etyce seksualnej i moralności.

Ponad 2/3 Irlandczyków jest zdania, że Kościół zawiódł i utracił autorytet moralny. Kryzys zaufania do Kościoła w irlandzkim społeczeństwie jest dziś bardzo duży, co w znacznym stopniu wpłynęło na kryzys powołań kapłańskich i rezygnację z posługi wielu duchownych. W ciągu ostatnich kilkunastu lat zamknięto prawie wszystkie seminaria duchowne, zostało tylko jedno w Maynooth. W połowie lat 60. w seminarium tym wyświęcano ponad 400 nowych księży rocznie. W 2001 roku już tylko 30, a w 2007 roku zaledwie 9 w skali całego kraju. Kryzys ten w jeszcze większym stopniu dotyka żeńskie zgromadzenie zakonne. W 2007 śluby złożyły zaledwie 2 kobiety, podczas gdy w tym samym czasie liczba sióstr zakonnych zmniejszyła się o 228.

Najbardziej widocznym przejawem kryzysu zaufania do Kościoła jest spadek uczestnictwa w mszach niedzielnych z 90% w latach 70., 81% w 1990 roku do 60% w 1996 roku, 44-48% w latach 2005–2006 i 35% w 2012.

Kiedy w Polsce?
#religia #irlandia #polska #swiat
  • 16
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@chemik_kieszyk: pewnie dostrzegaja, ale co maja zrobic? Nic ponad Fundusz Koscielny czy lekcje religii nie wycisna w europejskim kraju XXI wieku. Skupiaja sie na obronie tego co maja, zeby jeszcze ci ksieza w srednim i starszym woeku sie jeszcze nachapali i spokojnie dozyli co im zostalo.
Kiedy w Polsce?

@Alex_mski: Masz w zamian tęczę więc nie martw się Kościołem i tak na ucho ci powiem by nikt nie słyszał, nie ładnie komuś zaglądać do talerza bo to chyba nie oznaka tolerancji. xD
@4x80: Nie rozumiem do końca twojej drogi dedukcji. Nie wiem dlaczego piszesz o jakiejś tolerancji, o tym czy wolno/nie wolno wierzyć itd., gdyż mój wpis nie porusza w ogóle takowego tematu. Tekst jest notką z encyklopedii i mówi o faktach. Ja zapytałem kiedy podobne zjawisko wystąpi w Polsce. Dlatego jeśli mógłbyś rozwinąć o co ci chodzi to byłoby mi łatwiej odpowiedzieć.