Wpis z mikrobloga

Mireczki kochane. Ratujcie, bo już nie mam pomysłu. Czy istnieje sposób na przyklejenie silikonu do plastiku? Najlepiej w postaci taśmy dwustronnej. Mam taśmę ledową w takiej silikonowej "koszulce" (pic rel). Chciałbym przykleić to do plastiku. Niestety, jak wiadomo, silikon nie lubi się z klejami. Macie na to jakiś sposób? Dodam jeszcze, że najlepiej jakby była to metoda transparentna, bo diody mają świecić przez wspomniany plastik.
#kiciochpyta #diy
źródło: comment_vYsYe5gPDABAShqonwoUbX4lVObjhYVu.jpg
  • 15
@Polanin: Przeszło mi to przez myśl i jutro planuję wybrać się w tym celu do Castoramy. Obawiam się jednak, że silikon z silikonem złapią się dobrze, natomiast do gładkiego plastiku może nie złapać zbyt mocno.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MarekSax: dwustronna, transparentna taśma akrylowa choć nie dam za to sobie ręki uciąć. Fajnie klej różne badziewie jest szansa że i to połączy. Uważaj tylko na kleje niby do wszystkiego mają na odwrocie zawsze wypisane z czym się nie łączą, na pewno ABS i teflon jest dla nich nieosiągalny.
Spróbuj uszczelniacz do rynien np. Soudal Colozinc. Jest w postaci bezbarwnej, ale bardzo lepkiej, choć w dotyku ta lepkość różni się od lepkości typowego silikonu. Dość szybko wiąże i nie wiem czy potem nie przebarwia się na mleczno-biały (bo może to tylko u mnie w rynnach w kontakcie z cynkiem i wodą).
@Polanin, @nuj-ip, @srokaty, @MegaZU0, @polikarp-ciasto, @Xaveri: Dzięki za porady. Ostatecznie użyłem tego. Odtłuściłem silikonową koszulkę, zagruntowałem środkiem z zestawu, nałożyłem na nią klej i przykleiłem do niej dwustronną, transparentną taśmę akrylową, której planowałem użyć od początku. Żadna siła nie jest w stanie teraz oderwać taśmy od silikonu, a nadal będę mógł odkleić ledy od plastiku bez uszczerbku dla powierzchni. Dzięki wszystkim za pomysły :)