Aktywne Wpisy

PanNieznanypl +13
#zwiazki czemu laski studiujący #lekarski mają tak #!$%@? ego, serii druga laska z którą się spotykam co to studiuje jeszcze pierwszy rok a ego większe od całej populacji #rozowepaski #niebieskiepaski #studbaza
sokeno +26
Jestem zaskoczony, że z takiego g.. aparaciku można z ręki zrobić takie zdjęcie (ʘ‿ʘ) #fotografia #ksiezyc #telefony #samsunggalaxy s22ultra #zdjecie

Debian 10 środowisko LXDE. Komputer otrzymuje IP ale po jakimś czasie sieć przestaje działać. Wchodzę w LXDE na właściwości połączenia - brak adresów IP. Ponowne połączenie z siecią i znowu jest adres (ten co był), po jakimś czasie znów "traci". Ikonka sieci (przy zegarku) cały czas pokazuje, że jest połączenie.
Jeszcze jedna sprawa. We właściwościach jest informacja o masce 255.255.0.0 a ja mam maskę w DHCP 255.255.254.0 ( ͡° ʖ̯ ͡°). To akurat sprawdzałem na innym debianie i też dostaje 255.255.0.0. Ktoś ma jakieś pomysły?
Renew też nie bangla, więc zła opcja 54 na serwerze?
cat $(ps aux | grep -o '[/]var/lib/NetworkManager/\S*.lease') | grep dhcp-server-identifier
@m00n: lub ip helper na interfejsie, jeśli dhcp jest w innej sieci
@mutencath: o fajne, fajne. Dzięki.
@m00n: a życie, życiem... Na tyle podłe było, że wszystko działało, bo nawet ustawienia bramy miał ok. Tylko ta maska jakaś podejrzana.
Wiem, że Cisco ma a TPLink (T1600G-28TS) też to gdzieś ma? Muszę pogrzebać...
@defoxe: Według specyfikacji obsługuje.