Wpis z mikrobloga

@metaxy: Nie wiem czy to się przyda, ale u siebie poprawiałem jeszcze dystans błotnika przy uchwycie montażowym w okolicy dolnej części rury podsiodłowej. Teraz to wygląda tak: dłuższą śruba, podkładka, błotnik, podkładka kontra i kolejna kontra. Zdjęcie z uwalonym jak zwykle rowerem, bo jeździłem w sobotę po lasach.
Ajtos - @metaxy: Nie wiem czy to się przyda, ale u siebie poprawiałem jeszcze dystans...

źródło: comment_uXl6SKyTINslR5Q6pj14ZwlZRS89hlmK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@metaxy: w decathlonie mają chyba dostępne błotniki SKS https://www.decathlon.pl/kpl-botnikow-bluemels-matt-35-id_8385659.html Możesz zawsze oddać jak przymierzysz i nie będą pasować.
Jest też model Primus, jest matowy i ma czarne druty choć tylny błotnik jest tylko na jednym drucie i trochę lata na dziurach. Wersja 45 mm powinna być ok. Ja mam to do opon 38 mm i jest na styk.
https://velo.pl/akcesoria/blotniki/sks-germany/bluemels-primus
  • Odpowiedz
@p4trykx: Primus to model pod treki, jeden drut wynika z tego, że górę tylnego błotnika powinno się przyczepiać do bagażnika - dają takie śmieszne uchwyty w komplecie. Da się tego używać bez tych zaczepów, ale z tego co czytałem to tylne łączenie błotnika i drutu potrafi pękać w takich przypadkach. U mnie Primus sprawdza się świetnie, ale uwaliłem jakieś 20cm błotnika, żeby rower mógł stanąć na pion - linkowałem stary
  • Odpowiedz
@metaxy: SKS zaleca przynajmniej po 5mm nadmiaru na stronę, jeśli chodzi o szerokość błotnika względem opony (czyli opona 35mm odpowiada błotnikowi 45mm itd). To tak w teorii, bo niektórzy montują Crudy MK3 czy SKS Raceblade do dużo szerszych opon, jeśli nie ma oczek pod montaż błotnika. Ogólnie to co zamieszcza VegeReggae mi nie podchodzi, ale jakaś recenzja Crudów to jest: https://www.youtube.com/watch?v=A2wfxD8982U
  • Odpowiedz
@p4trykx: Miałem prawie tak samo, tylko inna przyczyna. Gruby kij podczas jazdy w lesie wkręcił mi się pomiędzy szprychy - podrzucony spod liści przez przednie koło. Uchwyty były na tyle delikatnie przykręcone, że druty dopchnęło do podpór siodła (zaczepy/uchwyty nawet nie pękły). Myślałem, że błotnik pójdzie do kosza po tym jak zawinął się pod siebie (identycznie jak u ciebie na zdjęciu), ale tak jak mówisz odprostowałem i obecnie nie widać
  • Odpowiedz
@cactusek: Żadne oficjalne info, ale mi wymienili + gadałem kiedyś z jednym Mirkiem (od niego się o tym dowiedziałem) + na forum chyba szajbajka ktoś o tym pisał. Jak gadałem z typem w sklepie to od razu było widać, że znają problem i wiedzą o co chodzi, beż żadnego marudzenia od razu zamówili nowe, przy okazji powiedział że obecnie już jest to poprawione i problemu nie ma.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zorki4: a to ciekawe. Znając życie, to co sklep to będzie inaczej. Można wiedzieć gdzie reklamowales? Zawsze będę miał podpórkę że w innym sklepie uznawali
  • Odpowiedz
@metaxy: i co zes Mirku ostatecznie kupil? widze ze smigasz zima w blotnikach, a minely juz 2 lata, domyslam sie wiec ze "zdaly egzamin" biorac pod uwage Twoje przebiegi, thx
  • Odpowiedz
@geszue: SKS BLUEMELS TREK 28" 45mm - ogólnie spoko. Jeżeli jeździsz po naprawdę dużej ilości wody to wybierz wariant z przedłuzanymi końcówkami, bo troszkę chlapie po butach. Sztywne, trochę czasochłonny pierwszy montaż (trzeba ciąć dość grube druty) jak nie mieszkasz na wsi i nie masz imadła + piłki do metalu. Ogólnie zadowolony.
  • Odpowiedz