Wpis z mikrobloga

  • 29
שלום

Cebularze. Można się częstować, zapraszam.

Mąka 500 g, woda 300g, sól 15g, drożdże świeże 0,32g. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie składamy na cztery i znów na 30 minut, powtarzamy tak 3-4 razy, w tym czasie ciast powinno zrobić się gładkie.

Wstawiamy do lodówki, u mnie leżało w niej 60h, ale można krócej. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na porcje po 75-80 g i robimy z nich kulki. Zostawiamy kulki na 4h w temperaturze pokojowej.

Formujemy placek, kładziemy farsz (3 duże cebule, dwie łyżki maku, pół łyżki soli), pieczemy w 250°C aż ciasto będzie ładnie brązowe.

Studzimy na kratce.

#pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska #cebularze #szalom
Idahoo - שלום

Cebularze. Można się częstować, zapraszam.

Mąka 500 g, woda 300g, sól...

źródło: comment_I7ndJm9ldoZKYtciwXtdfrDlES8tAbVF.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@Idahoo: w czasach podstawówki chodziliśmy z kolegami na przerwie do takiego sklepu blaszaka po jakieś drożdżówki, pitce itp i taki nieogarnięty kolega raz kupił cebularza i w po wyjściu ze sklepu wyrzuca cebulę na ulicę i narzeka, że kiedyś lepsze te pizze były z papryką i groszkiem, a teraz sama cebula xD
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Tryggvason na surowo jest bardziej po polsku. A tak serio to najlepiej dzień wcześniej pokroić, zmieszać z makiem i solą i wstawić do lodówki, wtedy nieco zmięknie i będzie dobra po upieczeniu
  • Odpowiedz