Aktywne Wpisy
GrimesZbrodniarz +369
Wygraj wygląd w loterii genetycznej
Zrób sobie operacje plastyczne
Brak profitu
#theboys #humorobrazkowy #logikaniebieskichpaskow
Zrób sobie operacje plastyczne
Brak profitu
#theboys #humorobrazkowy #logikaniebieskichpaskow
phonekonto +52
Dobra, zaproszenia na wesele wysłane. Mam nadzieję, że goście pozwolą spłacić nasz kredyt na wesele :3
#heheszki #humorobrazkowy #patologiazewsi
#heheszki #humorobrazkowy #patologiazewsi
tldr. zachówek, czyli z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu.
Ok, Mirasy potrzebuję zewnętrznej oceny sytuacji.
Na początku roku zmarł mój ojciec. Od ok. 3 lat walczył z glejakiem mózgu, chemioterapia, radioterapia oraz operacja a następnie nawrót. Kto przechodził przez temat (był zresztą ostatnio post w gorących) to może wie, że z taką osobą ciężko się dogadać.
Aktorzy dramatu: rodzicielka, ja, oraz dwie siostry: starsza i młodsza.
Młodsza wraz z facetem mieszkają w domu rodzinnym, ja i starsza siostra żyjemy "na swoim" od wielu lat.
Jak się okazuje jakieś 2-3 miesiące przed śmiercią został spisany testament w obecności notariusza, gdzie całość została przekazana młodszej siostrze. Nikt nie został wydziedziczony. O tym fakcie zostałem poinformowany niedawno (niemal rok po fakcie!), poprzez wezwanie do sądu na rozprawę spadkową. Gdy zapytałem, dlaczego nie powiedzieli mi wcześniej to usłyszałem "bo nie pytałeś". Trochę się wkvrwiłem, bo skąd miałem wiedzieć, że ojciec spisał testament skoro co chwilę trzeba było pytać się go czy czegoś nie potrzebuje :(
Co ciekawe starsza siostra została już dawno poinformowana, i planuje "odpuścić temat" ale ją mąż utrzymuje.
To be fair, siostra z mamą opiekowały się ojcem podczas choroby, podczas gdy ja bywałem kilka razu w miesiącu (pracuję ok 100km od domu)
Szczerze mówiąc nie planowałem nigdy jakoś walczyć o dom rodzinny, ale sposób w jaki zostałem potraktowany wkvrwił mnie strasznie i mam zamiar zrobić "chlew" w sądzie dla zasady oraz walczyć o zachówek. Oczywiście spodziewam się, że skłóci mnie to z rodziną :(
Co myślicie, że powinienem zrobić?
#spadek #prawo #zachowek
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla młodzieży
Czy powinien zrobić OP?
Przedstawiasz siostre w złym świetle a może ojciec świadomie przepisał ten dom i nikt nikogo nie chce okraść.
1. Matka dziedziczy połowę
2. Ty z siostrami po jednej szóstej
3. Zachowek to jedna dwunasta wartości domu.