Aktywne Wpisy
Bunch +114
Jak wam się podoba takie rozwiązanie? Zbudowałęm stół warsztatowy z ciekawą funkcją! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#majsterkowanie #diy #ciekawostki #chwalesie #polskiyoutube
#majsterkowanie #diy #ciekawostki #chwalesie #polskiyoutube
Inaczej mówiąc, czy na partycji windowsowej są zapisane jakieś kluczowe dla windowsa dane, niebędące plikami?
#informatyka #windows #linux #backup #dd #kiciochpyta
@pyzdek: A jakbyś to skompresował jakimś zstd albo lz4? Najwięcej miejsca w obrazach zajmuje pusta przestrzeń.
Co do reszty to nie wiem. Prawdopodobnie w mbr musi być wskazanie na sektor dalszej częsci programu rozruchowego ale jak to windows 10 to zgaduje, że masz tam uefi?
Podejrzewam, że na windzie z NTFS może być orgomny problem z uprawnieniami i żaden archiwizator ci tego nie
Oczywiście, że można skompresować, co też zrobiłem, ale po skompresowaniu z kolei nie ma dostępu do danych - bez odkompresowania. Chciałbym mieć i przywracalny obraz dysku niezajmujący mnóstwo miejsca, i dostęp do danych na tym obrazie.
Na razie wrzuciłem ten ważący prawie 1TB obraz na serwerek, gdzie mam ZFS z ustawioną na datasecie kompresją ZLE (prosta kompresja zer), dzięki czemu obraz zajmuje ponad 200GB i
@pyzdek: GPT z tego co wiem jest rozdzielone na dysku na początku i na końcu. Nie jest tak jak w przypadku mbr. Nie wiem czy GPT zawsze zajmuje tyle samo miejsca i czy przypadkiem nie może być dodatkowych wpisów w innych miejscach. Tu może być problem ale terroryzuję.
Dużo masz tych partycji? Trochę omijam problem ale może po prostu przesunąć dane na początek partycji. Zmniejszyć partycje
W przypadku interfejsu UEFI stosowana jest tablica partycji GPT i na niej specjalna partycja ESP (EFI System Partition), z której to UEFI bezpośrednio próbuje załadować jądro lub bootloader do pamięci. Wszystko to odbywa się według kolejności ustalonej w boot
ACLs are stored in the part of an NTFS partition that does all the background plumbing - the MFT (Master File Table).
The ACL does not follow a file around, since it is not a part of the file (just like the filename it is metadata). The file can cross partition type boundaries (NTFS->FAT), the ACL
@Koliat: To akurat wiedziałem. Byłem ciekawy czy da się jakoś mimo wszystko przenieś