Wpis z mikrobloga

Zastanawiają mnie poglądy Korwin-Mikkego odnośnie kościoła. Zakładam że jest wierzący? Jak jego wolnorynkowa wizja kraju ma się do traktowania kościoła, przyznawania im środków i tym podobne? Czy Janusz Korwin-Mikke kiedykolwiek wypowiadał się nt. finansowania KK? #4konserwy #neuropa #konfederacja #korwin

Bez ideologicznego okładania się po gębach, bym prosił... temat jest dość konkretny. #polityka
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nudziarz-Spokojny: gdy ostatnio trafiłem na ten temat (a to było dawno, chyba ponad dekadę temu), to JKM był deistą, co jest, o dziwo, całkiem spójne z jego pozostałymi poglądami (zwłaszcza uwielbieniem kapitalizmu i pogardą dla ru-ru-rurkowców).

W wersji tl;dr deizm zakłada, że jakaś siłą stwórcza (niekoniecznie osobowa) mogła mieć udział w powstanie wszechświata, lecz po tym akcie przestała w jakikolwiek ingerować w jego losy. Innymi słowy, bóstwo ma nas w
  • Odpowiedz
@shiromaru: Faktycznie to konsekwentne z jego zamiłowaniem do kapitalizmu. Tylko wciąż nie odpowiada na ważne pytanie, jak Korwin podchodzi do finansowania kościoła. Czy również tutaj wyznaje zasadę "radź sobie sam", czy podchodzi do tego jak PiS - w co szczerze wątpie. Mimo że mam o nim zdanie negatywne, ciężko nie przyznać że jest konsekwentny i mówił zawsze otwarcie o swoich poglądach, więc nie wierze że pomija ten temat, bojąc się
  • Odpowiedz
@Nudziarz-Spokojny: znów mogę jedynie wrócić do okresu mojego chwilowego romansu z libertarianizmem (czyli ponad 10 lat temu) - wtedy JKM i jego kuce (których ani ja ani reszta liberałów jako-takich od dawna nie szanowała) uważał, że wypowiadanie konkordatu nie jest w naszym interesie, bo to konieczny sojusznik z dżęder. Tutaj jego "filozofia" zaczyna być już konkretnie sprzeczna sama ze sobą.
  • Odpowiedz
  • 2
@Nudziarz-Spokojny Korwin jest za konkordatem, bo Kościół stoi na straży wartości chrześcijańskich, które są jednym z filarów cywilizacji łacińskiej, której zagraża ideologia LGBT.
  • Odpowiedz
@Nudziarz-Spokojny Korwin jest racjonalnym deistą, a nie jakimś tam "wierzącym". Rzeczywiście od powstania Konfederacji wyraża się, że wsparcie dla Kościoła z budżetu to nieduża suma i nie warto się tym zajmować. Osobiście uważam, że on sam tak nie sądzi, bo jest też przeciwko takiemu finansowaniu, no ale wiesz.. duża część elektoratu niestety jest katolicka. Kiedyś myślałem, że Korwin może być nawet agnostykiem (a może jest), ale przyznanie tego by go pogrążyło
  • Odpowiedz
@shoananas: Dlatego zamierzam zrobić tu ankietę, skierowaną do prawicowców, z pytaniem czy konserwatyzm dla nich ma rację bytu w wydaniu ateistycznym. Pewnie już był tu taki temat i to dla Was banał, dla mnie to ciekawe.
  • Odpowiedz