Wpis z mikrobloga

jestem za skróceniem czasu pracy do 6.30h albo do tych mocnych 6h
efektywność wypier...li poza skalę i gospodarka i ludzie na tym zyskają, z doświadczenia wiem że im mniej zostało do końca zmiany tym produktywność wypier... w górę, do tego wszystko zdają się potwierdzać badania oraz żywy przykład ze szweckich urzędów czy kilku fabryk

i nie, geniusze, na 1 godzinę nikogo nie stać, ale na obniżkę do 6ciu godzin już tak, wyjdzie na to samo co przy 8 przy sensownym grafiku
#wybory
#ekonomia #konfederacja #korwin #prawo #gospodarka #praca
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jacieniemog28: sugerowanie, że w Bolsce gdzie większość fabryk to fabryki smrodu i pracownicy wykonują proste powtarzające się manualne czynności, zwiększy się efektywność... Pani tu trzeba #!$%@?ć xD Masz normę 2500 szt za zmianę załóżmy, nie zrobisz tego samego za 6 godzin, choćby nie wiem jak się przyłożyć. Trzeba będzie zatrudnić wtenczas kolejnego pracownika. Ale czy kolejny pracownik z pensją minimalną 4000 się opłaci Januszowi? Nie sondzę.
  • Odpowiedz
umówmy się, bez nowoczesnej gospodarki obniżenie czasu pracy nie będzie możliwe, a skoro to nie postepuje to trzeba je wymusić, ludzie jakoś sobie radzili w czasie kryzysu to i teraz sobie poradzą, bez przesady, w ciągu 5ciu lat powstanie kilkanaście nowoczesnych zakładów
  • Odpowiedz
wy wszyscy jesteście zawsze na nie, tak jak kiedyś gdy technologia wymagała wygaszania starych zawodów, to samo z postawieniem elektrowni atomowej, tu nie, tam nie, bo eksploduje i co będzie

weźcie się leczcie z tymi kompleksami, komunizmu nie ma, mamy kapitalizm i potrzebujemy się rozwijać
  • Odpowiedz
@jacieniemog28: lekarze będą umawiać pacjentów co 10 min a nie jak teraz co 15
Przez 8 godzin zwiększy to liczbę pbsłużonych z 32 do 48, lub jeżeli zmniejszy się czas do 6h - nadal będzie więcej obsłużpnych, bo 36
Kolejny etap reformy to 5 minut na pacjenta, 3.5h dzień pracy a i tak mamy ponad 40 uleczonych
  • Odpowiedz
@jacieniemog28 W Norwegii podobno pracuje się po 6h I to działa, praca jest ekstremalnie wydajna. Lecz wydaje mi się też, co również opieram na zasłyszeniu, że miejsca pracy są oparte na innowacyjnych rozwiązaniach. Typu, na budowach, tego gówna na ścianę nie kładzie się tam ze szpachli, tylko używa jakiejś kosmicznej technologii to rozpryskiwania tego, więc to, co zazwyczaj robi kilka osób, może zrobić jedna, w krótszym czasie.

6cio godzinny dzień pracy,
  • Odpowiedz
@jacieniemog28: tak jak w biurach czy coś to spoko, tak w zakładach produkcyjnych nie widzę opcji, że mając narzuconą normę i tak już wysoką, opierniczą to samo w 6 godzin. Zresztą nie wszyscy w biurach pracują sobie 'obok' a często właśnie 'dla' produkcji lokalnej czy w innym oddziale.

Zawody kreatywne- jak zrobisz to samo w krótszym czasie to elo, ale jak masz powiązane węzełki między różnymi jednostkami to nie ma
  • Odpowiedz
@gefallenerubermensch: no właśnie to jest zajebisty temat, jak usprawnić sobie pracę i ją skrócić co nie? ja wiem że wszystko pięknie ładnie, że sa problemy, ale też mam świadomość że jest potrzeba i że się zwyczajnie da, bo na tym będzie sie opierać nowoczesna gospodarka i dobrze by było gdybyśmy ZNOWU czegoś nie przespali
  • Odpowiedz
@Kamil10445: ja wiem o co chodzi, naprawdę, chodzi o sam system 6cio godzinny i to co oferuje, ale też po prostu jak wyżej, zakładam że zwiększy to inwestycje w automatyzację, rozwój, kosztem pracownika, trudno bo trudno, ale pfff
  • Odpowiedz
Dlatego czas pracy nie powinien być w ogóle normowany. Chcesz robić po 5h dziennie to rób, tylko później nie puacz, że życie #!$%@?, hajsu brak, a rząd nie robi nic, żeby żyło mi się lepiej.
  • Odpowiedz
@jacieniemog28: słuchaj, w teorii jest wszystko pięknie i w sumie masz rację. Problem polega na tym, że żaden Janusz nie zainwestuje w automatykę z dwóch powodów:
1. nie wie czy mu się zdąży to zwrócić - w Bolzce prowadzenie JDG to proszenie się o kłopoty, przyjdzie taki np. urząd skarbowy i nagle stwierdzi że nie zwróci Ci VAT bo nie i ch*j, po czym zarządzi kontrolę paraliżującą działanie firmy na
  • Odpowiedz
@sommerfeld: dlatego jestem też wpierw za tym by stworzyć nowy system podatkowy z ulgami i sensowną administracją coby dostosowywała się do potrzeb firmy, bo też zadje sobie sprawę z pierwszego pkt który wymieniłeś
  • Odpowiedz