Wpis z mikrobloga

@Rinter: są jakieś warte uwagi auta w segmencie D w hatchbacku? Na razie z tego co widzę to w hatchbacku są Laguny III i Ople Insignia. Powoli się za czymś rozglądam i to jest dla mnie obowiązkowe kryterium, bo często w weekendy wyjeżdżam z dwoma rowerami, także sedany odpadają, a kombi też nie bardzo, chociaż ta laguna w kombi nie wygląda najgorzej. Budżet w granicach 35-45k, w tym serwis po kupnie

#samochody #motoryzacja #kupieopla
  • 12
@Rinter: Ja bym brał solidnego kombiaka, jeżeli to twoje jedyne auto. Sedany czy tam naciągane hatchbacki w tej klasie i tak wyglądają jak pół dupy zza krzaka i daleko im do limuzyn wysokiej klasy.
Moim skromnym zdaniem branie liftbacka (w sensie sedan z otwieraną szybą) to jest połączenie wad kombi i krótkiego hatchbacka - żałosna ładowność z racji ściętej dupy + duże gabarytowo auto.
Nie myślałeś o SUVie? W takich z
@Harmideron: dzięki za opinie :)

@Testobiron: dzieci nie mam zamiaru mieć w ciągu najbliższych 5-7 lat więc kombi specjalnie nie chcę :P a sedana nie chcę dlatego, że właśnie trzeba wtedy rozkręcać rowery żeby wlazły. Drogą eliminacji zostają auta typu Hatchback z otwieraną tylną klapą, gdzie cały rower mogę wrzucić, najwyżej zdejmę przednie koła, 2 minuty roboty.

No a jakie auta typu SUV byś polecił? Szczerze mówiąc nie myślałem o
@Rinter: Wiesz, SUV to jest coś za coś. W większości będą się prowadziły jak taczka w porównaniu do swojego odpowiednika (nie że nowe X5 vs jakiś sedan 200k tańszy) i będą deczko więcej palić. Większość z nich oferuje napęd 4x4 lepszy lub gorszy (AWD albo 4WD).
Całkiem spoko są Toyoty Land Cruiser, Jeepy Grand Cherokee. Land Cruiser w tej cenie to terenówka jak się patrzy, więc na moje oko dużo fajniejsza
@Testobiron: oki dzięki za opinię :) ja dopiero zacząłem się za czymś rozglądać, a z racji tego że na razie mam czym jeździć samochód mam zamiar kupić na wiosnę. Land Cruiser trochę za duży jak na mój gust, Rav4 mi się za to podoba i widzę że w tej kwocie też sensowne roczniki można znaleźć, może rzeczywiście zainteresuję się też SUVami.
@Rinter: Ravki z tego co kojarzę to też były całkiem spoko. Przynajmniej te stare, ale to musiałbyś doczytać. Ogólnie samochody z napędem AWD są fajne na śnieg, mokry asfalt, piasek. W Toyocie LC jest 4WD ale to już potężniejsza i dużo poważniejsza konstrukcja z reduktorem i 1 albo 2 sztywnymi mostami i reduktorem.
Do tego masz ludzki prześwit i kąt natarcia pozwalający na zapomnienie o wszystkich, nawet wysokich krawężnikach. Dużo wygodniej
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Viscop: Na pierwszy rzut oka jest, a w praktyce to co innego. AWD to wszystkie wozy typu quattro, xdrive, 4matic itp. Tam za ciebie decyduje komputer. W wozach 4WD masz wybór pomiędzy 2H, 4H oraz często 2L, 4L jeżeli pojazd w skrzynce rozdzielczej ma reduktor. W 4WD to kierowca decyduje ile osi ma być zapięte. Oczywiście przez niekonsekwentnych producentów można spotkać napis 4WD na klapach gówien w których druga oś jest