Wpis z mikrobloga

Dzień dobry Wykopowicze! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy wiecie, że wczoraj wieczorem pojawił się nowy odcinek kursu "Nowoczesny C++ od podstaw" od Wojtka Razika? ( ͡ ͜ʖ ͡)

Dzisiaj Wojtek porusza temat pętli, sprawia że groźne komentarze stają się jeszcze groźniejsze i gra w napisaną przez siebie (prostą) grę! ()

https://www.youtube.com/watch?v=7oA5cZqzEnE ()

Miłego oglądania! ʕʔ

CppPolska - Dzień dobry Wykopowicze! ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy wiecie, że wczoraj wieczorem p...

źródło: comment_Ik94R7pud5NIusZFaoeLP0FaG0dah6T6.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kwanty: std::array jest tak samo statyczne, jak zwykłe tablice w stylu C, ale mają potrzebne metody do bycia kompatybilnym typem z STL-em.

std::array ma taką własność, że standard nie pozwala używać go naprzemiennie ze wskaźnikiem - co właśnie jest tym powiewem nowoczesnego C++, gdzie ten celuje w minimalizację występowania operacji na wskaźnikach.

Kompilują się do identycznego kodu maszynowego co tablice w
  • Odpowiedz
@KorwinizacjaPrzelyku: @patrolez: Dzięki za poprawki. Rzeczywiście nie zauważyłem linii 166, jeżeli pętla kończy się wcześniej to skacze do 150 i jest dłuższa od tego poprzedniego fora. Jestem ciekawy jak szybko będą się wykoywanć obie pętle.

W tym przypadku chciałem porównać samą pętlę. To czy będzie na stosie czy stercie (jeżeli wcześniej zrobię NEW nie ma znaczenia).

Anyway, nadal nie użył bym push_back() nawet gdyby było tak samo szybkie.
  • Odpowiedz
@Plotkova99: Sformułowanie "nowoczesny C++", czy też "modern C++" odnosi się do zbioru zasad o dobrych praktykach, które weszły w życie wraz z C++11 i poprawkami w C++14. Wywodzi się z książki "Effective Modern C++". Nie jest to stwierdzenie, że język C++ jest nowoczesny (bo to może być dyskusyjne) tylko sformułowanie rozróżniające ten język od C++ sprzed 2011 roku. Moglibyśmy zrobić język C+++, który byłby wstecznie kompatybilny z językiem C++ (który
  • Odpowiedz