Aktywne Wpisy

Megasuper +169
Jak wybudowali filharmonię w Szczecinie to ludzie narzekali że blaszak i że nie pasuje. Ale tak jak patrzę na to muzeum w Warszawie to się cieszę że mamy taką piękną filharmonie xD #szczecin #architektura #budownictwo #warszawa
źródło: temp_file1679775300556729439
Pobierz
kecajek +298
Kilka dni temu na osiedlowym parkingu codziennie słychać było głośne miauczenie kota, które dochodziło to spod jednego, to spod drugiego samochodu. To było bardziej kocie wołanie o pomoc niż zwykłe miauczenie. Z jedną z sąsiadek próbowaliśmy ustalić, co to za kot – chciałem go wyciągnąć, może nawet zaopiekować się nim. Niestety, kot uparcie chował się w zakamarkach komory silnika i za nic nie chciał wyjść. Inna sąsiadka zadzwoniła do schroniska, prosząc o pomoc, ale odmówiono nam, twierdząc, że nie mają możliwości, by dostać się pod samochody.
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
źródło: 1000044517
Pobierz

Tak jak obiecałem w którymś tam wpisie wstecz, tak mniej więcej z częstotliwością raz w miesiącu postaram się wrzucać status naszych koszykarzy poza granicami Polski/PLK. Biorę pod uwagę tych którzy albo grają w poważnych ligach, albo są perspektywiczni. Za miesiąc będzie krócej, dziś trochę wprowadzenia :P
Stan na ten tydzień:
Poważniejsze ligi:
Mateusz Ponitka (G/F, 198/26) – Zenit (VTB/Euroliga) – nasz rodzynek na najwyższym poziomie akurat na pozycji SF nie ma jakiejś ogromnej konkurencji. Zenit na razie zamyka tabelę w Eurolidze, w VTB zgodnie z planem (są trzecią siłą). Ponitka gra po kilkanaście minut, ale rotacja w Zenicie jest bardzo szeroka, najlepsi grają po 21-22 minuty. Zdobywa po kilka punktów. Ewidentnie trener daje mu dojść do siebie po zaburzonym przez reprezentacje okresie przygotowawczym.
Filip Siewruk (SF, 202/17) – Baskonia (Hiszpania/Euroliga) – no tak, Ponitka nie jest rodzynkiem bo teoretyczne szanse ma też ten młodzian. Przyjechał do Kraju Basków z rezerw Barcelony i oficjalnie jest w rosterze pierwszego składu mimo że na grę na razie nie ma co liczyć. Regularnie gra w rezerwach w EBA (czyli w 4 lidze), choć nie jest tam pierwszoplanową postacią.
Adam Waczyński (G/F, 199/30) – Unicaja (Hiszpania/Eurocup) – o minuty rywalizuje głównie z reprezentantem Kanady Melvinem Ejimem, ale kapitan reprezentacji jest chyba jedynym zawodnikiem w zespole o tych parametrach i umiejętnościach strzeleckich, więc nie powinno ich zabraknąć, tym bardziej że grają na dwóch frontach. Na razie Waca gra 23min w pucharach i 14 w lidze (odpowiednio 8 i 7pts/g), ale jak cała drużyna miewa problemy ze skutecznością.
Tomasz Gielo (PF, 205/26) – Tenerife (Hiszpania/Liga Mistrzów) – powrót po poważnej kontuzji nigdy nie jest prosty. W meczu pucharowym wczoraj nie grał. W lidze średnio 11 minut i to najważniejsza wiadomość (że gra). W czterech meczach trafił 1 rzut. Podstawowym PFem na Terneryfie jest Darion Atkins i Alex Suarez i mam nadzieję że z biegiem sezonu Gielo ukradnie im trochę minut, tym bardziej że nie jest to Amerykanin z niewiadomo jakiej półki, a Hiszpan przyszedł do zespołu ze słabej ligi portugalskiej.
Aleksander Balcerowski (C, 217/18) – Gran Canaria (Hiszpania) – po roku spędzonym w Eurolidze nie grają teraz w pucharach w ogóle. Zero. Tyle minut zagrał Olek w pierwszych 4 meczach i nie wydaje się żeby coś miało się zmienić. Costello i Bourousis to konkretne nazwiska w zespole na jego pozycji. Pewnie duże dylematy teraz czy szukać klubu w słabszej lidze (ostatnio redaktor Romański twierdził że są chętni w PLK), czy spuszczać się znowu do 2-3 ligi hiszpańskiej i zaczynać raz jeszcze.
AJ Slaughter (G, 191/32) – Betis (Hiszpania) – niepucharowy zespół z ACB jest przedostatni w tabeli (1-3), a Slaughter dzieli minuty na obwodzie z dużo młodszymi: Szwedem Borgiem i Turkiem Sipahi. Jest czwartym strzelcem zespołu (9.0pts/g) i gra na świetnej skuteczności (np. 6/11 za 3). Im dalej w las tym jego rola powinna rosnąć.
David Logan (G, 182/36) – Treviso (Włochy): zastanawiałem się czy go tu wymieniać, ale niech będzie – najlepszy strzelec (14.0pts/g) beniaminka Serie A, w którym gra od lutego, tzn. wywalczył z nimi awans.
Mikołaj Witliński (PF/C, 208/24) – Melilla (2 liga Hiszpanii) – odważna decyzja z wyjazdem tam. W zespole na jego pozycjach ma rówieśników – czyli też jeszcze rozwojowych graczy z różnych krajów. Na razie mieści się w rotacji (średnio 12minut w meczu), ale sezon zaczął od 1/11 z gry, a sam zespół od bilansu 1-2.
Andrzej Pluta Jr. (SG, 190/19) – Ourense (2 liga Hiszpanii) – po przeprowadzce z rezerw Betisu jest teraz rezerwowym rzucającym (11min, 5pts/g) w zespole z ambicjami na awans do ACB. Akurat na obwodzie jest tam sporo doświadczonych zawodników (Amerykanin, Kanadyjczyk), do tego Pol Figueras czyli niegdysiejsza ważna postać młodych reprezentacji Hiszpanii. Dla Pluty wydaje się to jednak dobre miejsce.
Olek Czyż (PF/C, 201/29) – Gries/Oberhoffen (2 liga Francji) – mistrz Polski 2019 zakotwiczył na raczej słabym poziomie. W pierwszym meczu sezonu zagrał 9min, bez rzutu. Na swoich pozycjach ma za konkurentów młodych Francuzów no i to oni grają.
Maciej Lampe (PF/C, 211/34) – Sichuan (Chiny) – nie wiem czy można chińską do poważnych lig zaliczyć ale niech ok. Chińczycy jeszcze nie ochłonęli po mundialu, więc liga jeszcze nie ruszyła. Na razie wiem że z Lampem ma grać w drużynie Jerryd Bayless znany z występów w NBA. W zeszłym sezonie był to jeden ze słabszych zespołów w lidze. Sezon w Chinach rusza w listopadzie.
O ile nic się nie zmieniło bez klubu pozostaje Kuba Wojciechowski (PF/C, 213/29) – reprezentant Polski, mistrz Polski 2018, w ostatnim sezonie w Serie A w Brindisi, no i Michał Michalak (G/F, 197/26), który podobno właśnie za granicę chce znowu wyjechać po mistrzostwie Polski 2019.
--------
Trenersko:
W Bundeslidze zespół z Hamburga trenuje Mike Taylor, a zespół MBC Wojciech Kamiński. Ten drugi przypadek, czyli polski trener w lidze lepszej niż PLK to ewenement na skalę dekady albo i dwóch. Obaj za zadanie mają utrzymać swoje zespoły w BBL. Obaj wygrali po 1 meczu z trzech rozegranych i są na ten moment w środku tabeli.
--------
Mniej poważne ligi:
Igor Milicić Jr. (SF, 205/17) – Ulm (Niemcy, gra w drużynie zaplecza na 4 poziomie rozgrywek) – jak sam w wywiadzie przyznał Igor senior, Igor junior ma 3 paszporty (chorwacki, polski i niemiecki) i nie wiadomo którą reprezentację wybierze, ale potencjał jest. Na razie gra w takim zespole złożonym z 19-20-latków w Regionalliga i jest podstawowym zawodnikiem mimo że najmłodszy w zespole (prawie 11pts/g)
W Holandii, czyli na jeszcze jako takim poziomie gra Andy Mazurczak (G, 188/25), który po NCAA i tułaczce po drugich ligach Grecji, Niemiec i Hiszpanii trafił właśnie tam. W Leeuwarden, jednym ze słabszych zespołów ligi (bilans 0-3) jeszcze nie zadebiutował (kontuzja). Na Słowacji gra Wiktor Sewioł (SF, 198/23), kilka lat temu obiecująco zapowiadający się junior wrocławskich zespołów. Na Słowację wyemigrował z 2 ligi polskiej i w ostatnim zespole tabeli (0-3) Spisska Nova Ves gra dużo (29min, ponad 11pts/g). Jest trzecim strzelcem zespołu mimo że jest tam 4 Amerykanów którzy w takich zespołach nie zwykli oddawać gry innym :) Nie wiem jaki jest status Roberta Banacha (SF, 202/22) w Serie B (trzeci poziom), tzn. czy to bardziej Polak czy Włoch.
--------
Za oceanem:
W USA nie ruszyły jeszcze rozgrywki uniwersyteckie. Szczerze mówiąc nie łapię się w „mocy konferencji” ani nie rozróżniam za bardzo poszczególnych dywizji.
Dominik Olejniczak (C, 213/23) – jakby nie patrzeć już reprezentant – ma przed sobą ostatni rok, przeniósł się na uczelnię Florida State. W poprzednich drużynach zdobywał średnio po kilka punktów, ale na brak gry nie mógł narzekać. W zeszłym roku na Florydzie pierwszym centrem był Christ Koumadje który dołączył do 76ers (ale nie był draftowany). Myślę że solidny sezon 2019-20 może dać mu dobry kontrakt w Europie, niekoniecznie w PLK.
W pierwszej dywizji NCAA w Penn gra Kuba Mijakowski (F, 201/22). Będzie to jego seniorski sezon. W poprzednich grał ogony, punkty zdobywał epizodycznie (ostatnio 37 w całym sezonie). Kuba to wychowanek Polonii Warszawa.
W Utah State (w ostatnim sezonie w NCAA Tournament) zadebiutuje w NCAA Kuba Karwowski (C, 218/23). Trochę późno jak na juniorski sezon, ale ok :) Do Utah przenosi się z on z college’u North Plate, który gra poniżej NCAA (w JUCO). W Polsce Kuba grał do 2015 w juniorskich i „drugich” zespołach Trefla.
W Mercer być może zadebiutuje Maciej Bender (PF, 208/22). Poprzednio grał 3 lata w West Virginia. Będzie to jego zdaje się ostatni sezon w NCAA, ale o ile dobrze kojarzę ma jakieś przewlekłe problemy ze zdrowiem.
Poza tym za oceanem zagrają Szymon i Jan Wójcikowie (obaj PF/C, 206/19). Jako freshmani słabo dali sobie radę w Missouri State. Lepiej wypadał Szymon, ale opuścił drugą część sezonu z powodu kontuzji. Teraz obaj przenoszą się do jakichś podrzędnych rozgrywek (JUCO) i będą grać dla collage’u Southwest Florida. W lato w reprezentacjach młodzieżowych było blado. Marcin Wiszomirski (F, 201/21) – były gracz trzecioligowej Polonii Warszawa, zagra kolejny rok (przedostatni) w NCAA2 (Pittsburg-Johnstown). W poprzednim sezonie rzucał po kilka punktów, grał po kilkanaście minut. Szymon Walczak (G, 190/22) będzie grał ostatni rok też na poziomie NCAA2 (Adams State). W zeszłym sezonie był podstawowym zawodnikiem (kilka punktów na mecz). Też jest wychowankiem Polonii (z Wiszomirskim grali w tych samych drużynach juniorskich), ale w seniorskiej koszykówce w Polsce nie grał w ogóle. Na poziomie pierwszej dywizji NCAA w UCLA gra jakieś śmieciowe minuty jeszcze Alex Olesinski, który ma polski paszport (F/C, 208/22).
wołam: @Svoher @DennisR @ejrafi
Wychodzi na to, że synowie (Wójciki i Pluta) nie przerosną ojców. W przypadku młodego Pluty to co to za warunki na SG (190 cm, sic!)? Z mlodych byl jeszcze jako dobrze zapowiadajace sie PG Igor Yoka (jakos tak). Miał grać w Stanach. Cos, ktoś?
Ciekawi mnie mlody Milicić. Ma 3 paszporty (ten niemiecki to skad?), a czy jest szansa ze u nas pogra? No i na ten wiek warunki jak na SF obiecujace.