Wpis z mikrobloga

Na reddit pojawił się imho ciekawy wpis Greg Maxwell ( core dev bitcoina ) będący komentarzem do wątpliwości związanych z atakiem 51% - pewnie po ostatnim skoku mocy o 30%.

Przeczytałem go wczoraj i wydał mi się na tyle interesujący w kilku aspektach, że postanowiłem go dzisiaj rano przetłumaczyć i tu wrzucić, będzie w komentarzu.

Link do oryginału.
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/ddddfl/question_on_the_vulnerability_of_bitcoin/f2g9e7b/

Miałem trochę problem ze zrozumieniem "change the system's rules out from under users". Widzę że Greg użył już tego drugi raz. Google wypluwa tylko 2 rezultaty, oba Grega :). Jak się zostawi " rules out from under users" to pojawia się trochę więcej.
Translacja jest złożeniem DeepL, Google Transaltora i mojego wkładu własnego.

#bitcoin #kryptowaluty #angielski
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Greg Maxwell reddit

Myślę, że takie pytania są ostatecznie wynikiem fundamentalnego braku zrozumienia tego, co robi Bitcoin.

Problem, który próbuje rozwiązać Bitcoin, polega na tym, żeby wszyscy niezależnie od lokalizacji uzgodnili tą samą wersji historii transakcji. Jest to konieczne, aby uniemożliwić użytkownikom dodrukowanie pieniędzy, system musi mieć zasadę, że nie można wydać danej monety więcej niż raz – to tak jak mieć jednego dolara, a następnie zapłacić nim zarówno Alicji, jak i Bobowi, tworząc dolara z powietrza.

Intuicyjny
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: Dla mnie w problemie ataku 51% istotne sa dwie rzeczy
1. Koszty z nim związane. Jeśli nawet byłby możliwy, ale będzie nieopłacalny, ze względu na koszt energii plus koszt sprzętu to jest to problem czysto akademicki.
2. Możliwość wydania tych "fałszywych" monet -niewielka ilość, pewnie by sie dało, ale wtedy znowu nie będzie sie opłacało, duża kwota nie przejdzie, bo gdzie? Zakup fizycznego dobra można cofnąć, po ujawnieniu oszustwa.
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: "change the system's rules out from under users" rozumiem jak "sweep the rug from under one's feet". czyli że kogoś niespodziewanie czymś zaskoczyć i postawić przed faktem dokonanym.

arbitralna zmiana reguł brzmi ok.
  • Odpowiedz
Miałem trochę problem ze zrozumieniem "change the system's rules out from under users"

@OPcodeRTI: Chodzi pewnie o taką podstępną zmianę znienacka, istnieje idiom "pull the rug out from under sb", czyli mniej więcej "podciąć nogi" po polsku. Mówiąc "change the rules out from under users" ma na myśli, że są sobie ci wszyscy niczego nie podejrzewający użytkownicy, a tu nagle - jeb, ktoś im zmienia reguły, i już np. nie
  • Odpowiedz
@OPcodeRTI: Po pierwsze to pan Doktor Maxwell...
Po drugie to nie rozumiem vo tu ciekawego odkryłeś? Przecież ja tu pisałem o tym setki razy :D
Zajebiście w sumie że podrzucasz mi jego wpis gdzie twierdzi to samo co ja i. Zajebiście mnie podbudowałeś, d------o mi +10pkt do ego ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Ty na prawdę
  • Odpowiedz
@cyberpunkbtc: chyba nie zrozumiałeś nic z mojego wpisu, do niczego się nie p---------m, ten fragment miałem problem z przetłumaczeniem go na polski - wszyscy to skumali tylko ty nie...

nie widziałem nigdy żebyś pisał o ataku 51% jako wysoce prawdopodobnym i tym że konsensus w btc to de facto system głosowania mocą,

za to widziałem jak broniłeś liquid o którym Maxwell pisze w jednej linijce z Ripple, IOTą i EOSem
  • Odpowiedz
Koszty z nim związane.

@Obruni: Tu nie chodzi o koszta. To jest nieralne. Brak sprzętu na świecie.

Zakup fizycznego dobra można cofnąć, po ujawnieniu oszustwa. Pozostaje szybka wymiana na giełdzie, ale giełdy maja
  • Odpowiedz