Aktywne Wpisy
iampapryk +10
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
tojapaweu +1
Nie bywam w szpitalu na szczęście za często, ale z tego co kojarzę, to sale operacyjne, badania typu tomograf, rezonans i tym podobne są zazwyczaj na samym dole. Dlaczego?
Przecież są to najdroższe urządzenia i miejsca, gdzie jest najwięcej sprzętu specjalistycznego. To trochę chyba nierozsądne, zwłaszcza na terenach potencjalnie objętych zagrożeniem zalania.
#powodz #szpital #sluzbazdrowia
Przecież są to najdroższe urządzenia i miejsca, gdzie jest najwięcej sprzętu specjalistycznego. To trochę chyba nierozsądne, zwłaszcza na terenach potencjalnie objętych zagrożeniem zalania.
#powodz #szpital #sluzbazdrowia
Przeczytałem go wczoraj i wydał mi się na tyle interesujący w kilku aspektach, że postanowiłem go dzisiaj rano przetłumaczyć i tu wrzucić, będzie w komentarzu.
Link do oryginału.
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/ddddfl/question_on_the_vulnerability_of_bitcoin/f2g9e7b/
Miałem trochę problem ze zrozumieniem "change the system's rules out from under users". Widzę że Greg użył już tego drugi raz. Google wypluwa tylko 2 rezultaty, oba Grega :). Jak się zostawi " rules out from under users" to pojawia się trochę więcej.
Translacja jest złożeniem DeepL, Google Transaltora i mojego wkładu własnego.
#bitcoin #kryptowaluty #angielski
Myślę, że takie pytania są ostatecznie wynikiem fundamentalnego braku zrozumienia tego, co robi Bitcoin.
Problem, który próbuje rozwiązać Bitcoin, polega na tym, żeby wszyscy niezależnie od lokalizacji uzgodnili tą samą wersji historii transakcji. Jest to konieczne, aby uniemożliwić użytkownikom dodrukowanie pieniędzy, system musi mieć zasadę, że nie można wydać danej monety więcej niż raz – to tak jak mieć jednego dolara, a następnie zapłacić nim zarówno Alicji, jak i Bobowi, tworząc dolara z powietrza.
Intuicyjny
1. Koszty z nim związane. Jeśli nawet byłby możliwy, ale będzie nieopłacalny, ze względu na koszt energii plus koszt sprzętu to jest to problem czysto akademicki.
2. Możliwość wydania tych "fałszywych" monet -niewielka ilość, pewnie by sie dało, ale wtedy znowu nie będzie sie opłacało, duża kwota nie przejdzie, bo gdzie? Zakup fizycznego dobra można cofnąć, po ujawnieniu oszustwa.
arbitralna zmiana reguł brzmi ok.
@OPcodeRTI: Chodzi pewnie o taką podstępną zmianę znienacka, istnieje idiom "pull the rug out from under sb", czyli mniej więcej "podciąć nogi" po polsku. Mówiąc "change the rules out from under users" ma na myśli, że są sobie ci wszyscy niczego nie podejrzewający użytkownicy, a tu nagle - jeb, ktoś im zmienia reguły, i już np. nie
Po drugie to nie rozumiem vo tu ciekawego odkryłeś? Przecież ja tu pisałem o tym setki razy :D
Zajebiście w sumie że podrzucasz mi jego wpis gdzie twierdzi to samo co ja i. Zajebiście mnie podbudowałeś, d------o mi +10pkt do ego ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Ty na prawdę
nie widziałem nigdy żebyś pisał o ataku 51% jako wysoce prawdopodobnym i tym że konsensus w btc to de facto system głosowania mocą,
za to widziałem jak broniłeś liquid o którym Maxwell pisze w jednej linijce z Ripple, IOTą i EOSem
@Obruni: Tu nie chodzi o koszta. To jest nieralne. Brak sprzętu na świecie.