Wpis z mikrobloga

Doradzi ktoś ? Obecnie mam zestaw jak poniżej i przy grze w odyssey czasami irytujące było doczytywanie części mapy. Myślałem nad wymianą RAMU ale płyta główna nie pozwoli na te szybsze karty, pytanie - czy jest sens wymieniać płytę główną+procesor+ram w budżecie ~1200 zł ? Zasilacz:Cooler Master G550M 550W
Płyta głowna: ASRock P67 Pro3
Procesor I5 2500K
RAM 8+4 GB Goodram 1333mhz
Grafika GTX 1060 Dual OC 6GB GDDR5
#pc #skladamkomputer #pcmasterrace
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AniolEntropii: Doczytywanie mapy to najprawdopodobniej wczytywanie tekstur z hdd do pamięci gpu. Wymiana hdd na ssd pomoże. Wymienić możesz też ram na coś szybszego i jednakowego, żeby działał w dual channel.
  • Odpowiedz
ASUS PRIME B450-PLUS 400zł AMD Ryzen 5 2600 590zł HyperX Fury Black 3200MHz 16GB380zł W sumie 1370 ale chyba poczekam aż coś uda się trafić na promocji, wybór przyzwoity ?
  • Odpowiedz
@mckarmi: to jeszcze mam pytanie , Bo chce kupić te ballistixy z xkomu dziś w promocji za 310zł ale patrząc na płyte ASUS PRIME B450-PLUS widze typ obsługiwanej pamięci DDR4 2666, obsługiwany typ pamięci OC DDR4-3200. Co to znaczy, że niekoniecznie każda pamięć powyżej 2666 może chodzić, coś trzeba podkręcać ?
  • Odpowiedz
@AniolEntropii: Myślę że nie powinno być problemu. Z tego co ja rozumiem, to chodzi po prostu o to, że płyta nie wspiera profili xmp powyżej 3200, ale to na ile uda się ustawić pamięć, zależy od samej pamięci i procesora. Co do samej płyty, to trochę bieda. Wiem, że ostatnio jest hejt na MSI, bo mieli trochę wtopę z Biosem, ale już się ogarnęli. Ja mam b450m Mortar Max i
  • Odpowiedz
SUS PRIME B450-PLUS 400zł AMD Ryzen 5 2600 590zł HyperX Fury Black 3200MHz 16GB380zł W sumie 1370 ale chyba poczekam aż coś uda się trafić na promocji, wybór przyzwoity ?

@AniolEntropii: płyta jako taka (https://i.redd.it/7n48gewun0p21.png ), proc coś drogo, a RAM po co takie zdzierstwo? Tańsze Ballistixy 3000c15 są na lepszych kościach i za 3 stówki spokojnie do wyrwania.
  • Odpowiedz
@majk3l: @mckarmi: Jeszcze jeden temat, dziś przeczytałem że niedługo wchodzi promka na niektóre procesory, przy zakupie będą dołączane gry i np. w przypadku Ryzena 7 2700 będzie można zgarnąć The Outer Worlds nad którym i tak się zastanawiałem czy kupić. Czy ta różnica między 6 a 8 rdzeniami jest warta swojej ceny ? Bo jak patrze na banchmarki swoim okiem laika to różnica kilku procent nie wygląda imponująco.
  • Odpowiedz
@AniolEntropii: zgadza się, promocja weszła dokładnie wczoraj, zatem warto.
Procesory biorące udział w akcji:

AMD Ryzen 9 serii 3900 (2 gry),
AMD Ryzen 7 3800X (2 gry),
AMD Ryzen 7 3700X
  • Odpowiedz