Wpis z mikrobloga

@MilionoweMultikonto: W takich nowocześniejszych oborach krowy nie stoją w łajnie cały dzień - tutaj akurat czyszczony jest taki "korytarz" - zazwyczaj układ jest taki, że masz korytarz spacerowy, potem legowiska z grubą warstwą słomy, potem znów korytarz, a potem stół paszowy. Korytarze są wylane z betonu lub zrobione z innego materiału, który łatwo wyczyścić takim właśnie zgarniakiem (który robi rundkę po oborze kilka razy dziennie nawet). Jeśli krowa sobie nasra do
@wezsepigulke: ekhm…

«W 2006 roku grupa naukowców z Japonii odkryła nowy sposób na pozyskiwanie waniliny stosowanej przy produkcji cukru wanilinowego. Nauczyli się jak wyizolować wanilinę z kału bydła. Jest to dużo tańszy pomysł na jego wytwarzanie niż te znane wcześniej, co za tym idzie, dużo bardziej opłacalny dla koncernów go produkujących. Cena może zostać na tym samym poziomie bo jesteśmy do niej już przyzwyczajenie, ale tańszy sposób produkcji zwiększa zyski koncernu.»