Wpis z mikrobloga

@szpongiel: trytytkę źle zakładasz. Tam gdzie opona jest już założona na felgę, zbliżasz obydwa jej ranty do siebie i układasz w zagłębieniu w środku felgi - na to zaciskasz trytytkę. Krok ten powtarzasz jeszcze ze trzy-cztery razy i na końcu bez problemu opona wskakuje na felgę.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@makumba88: tak zrobiłem. Na fotce to już jest jak opona i tak wylazła pomimo trytytki ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ale to są krótkie i cienkie trytytki, kilka spięte, może za słabe. Nie mniej jednak i tak wydaje się to nie możliwe o_O
@szpongiel: Ja skorzystałem z jednego z poradników i najpierw włożyłem do mikrofali oponę 3 x po 1 minucie z krótką przerwą pomiędzy (uwaga trzeba mieć rękawiczki bo opona jest strasznie gorąca - niektóre te małe "włoski" zaczęły się topić). Reszta poradnika była nieprzydatna bo tam "za łatwo" opona wchodziła na miejsce, więc następnie wkładasz oponę i najważniejsze to trzymasz już miejsce gdzie włożyłeś - bo inaczej "wyskoczy" na końcu. Ja trzymałem
  • 0
@FLAC: dzięki za radę ale na razie to chcę zmontować i móc znów jeździć, a innej opony nie mam.
Podobno te 10 cali się niekoniecznie mieszczą i jest problem, prawda to?
  • 0
@alahakbar: kurła ale to jadę z wepchniętą? Kiedyś w rowerze tak robiłem ale tu to bym musiał chyba przykoksić jak Pudzian żeby tą łyżka sunąć wzdłuż felgi gdy jest przyciskana oponą. No chyba, że skołuję jakiś smar silikonowy dla poślizgu albo cieńszą i bardziej prostą łyżkę, to może...
  • 0
@Adek2424: właśnie, może jednak muszę metalowej łyżki użyć, bo te rowerowe są na tyle grube, że stawiają duży opór aby tak je przesuwać gdy już jest wciśnięta. Na dodatek są krótkie i trudno porządnie złapać.
  • 1
@FLAC: @makumba88: @alahakbar: @MilionoweMultikonto: @Adek2424: w ogóle dzięki za podpowiedzi, mirasy.
Do mikrofali raczej nie będę wykładał ale jak będzie jutro słońce to dam oponce się wpierw trochę nań spocić.
Zaopatrzę się też w większe trytytki, smar silikonowy na poślizg i jak się #!$%@?ę to taką łychę do motoru.

Obczajcie to, Rusek mnie #!$%@?ł (°°
szpongiel - @FLAC: @makumba88: @alahakbar: @MilionoweMultikonto: @Adek2424: w ogóle d...
tak zrobiłem. Na fotce to już jest jak opona i tak wylazła pomimo trytytki

@szpongiel: no to znaczy, że za słabo zaciągnąłeś trytytkę. Zauważ, że rusek z filmiku robi to samo, tylko używa ręki zamiast trytytki. Wciska oponę w środek i trzyma. Ja dla wygody zaciskam opaską. I używam do tego plastikowych łyżek - także da się :)
  • 0
@makumba88: jasne, zwróciłem uwagę na jego technikę ale albo siedzi w saunie albo ma imadła zamiast palcy. Mnie ta opona się tak do środka nie chce zbytnio zebrać, układa się na płasko i od strony tarczy hamulcowej leci do krawędzi felgi. On to robi bez dętki też...
  • 0
@szpongiel: wymiana opon to straszna #!$%@? ile się musiałem namęczyć w rowerze aż się ogarnie jakiś sposób to głowa mała potem idzie elegancko. Za dzieciaka jak głupek pomagałem sobie płaskim śrubokrętem przy wymianie dentki xD wiadomo jak się skończyło i dentka była do #!$%@?
@szpongiel: Ruski na filmie robi to dobrze, najważniejsze to ścisnąć oponę i wsadzić w ten rowek (4:50 minuta). Wtedy robi się sporo miejsca. Jeśli tego nie zrobisz, to założenie praktycznie jest niemożliwe, bez porysowania felgi łyżką.
  • 0
@lucash9: dzięki wielkie dobry mirku. Oglądałem tego Ruska ale dobrze tego nie wyłapałem. Teraz założyłem oponę trzymając ją w rękach na kolanach tak jak Rusek tylko z pomocą dwóch trytytek i na koniec jedną łyżką (na foto w pierwszym wpisie) sobie trochę pomagając ale bez użycia dużej siły ( ͡° ͜ʖ ͡°)