Aktywne Wpisy
ruskizydek +397
Ahh Rambo
To nie jest zwykłe kino akcji
Faktycznie późniejsze części tak, dodatkowo popkultura podbiła te wrażenie
Jednak pierwsza część to dramat, dramat opowiadający o tym jak traktowano weteranów wojennych w USA po powrocie do ojczyzny
Może dlatego jest taka dobra, ponieważ została oparta na podstawie książki
Lata 80 w pełni, zimowa aura północnych Stanów Zjednoczonych, świetna sceneria, a to wszystko okraszone bardzo dobrą muzyką Jerry'ego Goldsmitha
To nie jest zwykłe kino akcji
Faktycznie późniejsze części tak, dodatkowo popkultura podbiła te wrażenie
Jednak pierwsza część to dramat, dramat opowiadający o tym jak traktowano weteranów wojennych w USA po powrocie do ojczyzny
Może dlatego jest taka dobra, ponieważ została oparta na podstawie książki
Lata 80 w pełni, zimowa aura północnych Stanów Zjednoczonych, świetna sceneria, a to wszystko okraszone bardzo dobrą muzyką Jerry'ego Goldsmitha
DrCieplak +202
Trzeba liczyć na szczęście, że dla konkretnego pojęcia/słowa coś się znajdzie, czy znajdę* w sieci jakieś merytoryczne źródła źródłosłowów interesujących mnie pojęć? Coś w rodzaju takiego rozbudowanego słownika...
Jakieś wskazówki dla amatora od czego zacząć, gdzie** szukać?
Jak właściwie tłumaczy się entymologia na angielski? Jedyne co znalazłem online, to epistemology, ale to chyba raczej nie to samo?
* - Wyniki wyszukiwań interesujących mnie słów/pojęć + "entymologia" mocno zaśmiecone.
- Niekoniecznie po polsku, najlepiej w sieci, choć nie wykluczam przejścia się n.p. do biblioteki*.
*** - Chociaż przypuszczam, że to musiałyby być jakieś akademickie, czy bardziej wyspecjalizowane biblioteki.
#polonistyka #jezykoznastwo #kulturoznawstwo #pytanie #pytaniedoeksperta
Ekhm... Dałem ciała - etymologia :| Na szczęście chociaż za pierwszym razem było dobrze.
etymologia