Wpis z mikrobloga

mirki, laptop znajomego padł po update windowsa (tak twierdzi), a był zaszyfrowany veracryptem. mam dwa zipy z rescue diskiem, oba zrobiłem bootowalne z usb, ale nie wykrywa (bootowanie usb włączone). jest jakaś opcja żeby zamontować ten dysk wpisując samo hasło?

#bezpieczenstwoit #komputery #veracrypt
  • 7
@kpong:
W zipach miałeś iso i rufusem paliłeś? Czy też może laptop miał UEFI? Z UEFI jest o tyle łatwiej, że pen nie musi być bootowalny - po prostu kopiujesz katalogi i bootujesz z niego. Może użyj innego pena?
Generalnie powinieneś robić to rescue diskiem. Jednak ponoć od wersji 1.22 da się dysk systemowy podmontować pod linuxem (zaznaczając opcję że dysk systemowy). Nie wiem nic więcej, bo nie próbowałem (u mnie
@kpong: wiem jak to rozwiązać bo sam miałem problem, teraz juz nawet pendrive nie potrzebuje. Instrukcja jest taka:
Wchodzisz we wbudowaną konsolę UEFI to pochodzi chyba z plyty głównej, wybierasz dysk twardy/partycje w konsoli na ktorym jest C a wlasciwie to partycje na ktorym masz wpisy EFI, troche zgadywania w tym, np wpisujesz
fs1: lub fs0:
to zmienia na partycje fs1, lub fs0 wpisz
ls żeby sprawdzić jakie pliki są w
@kpong: swoją drogą chyba musze zrobić lepszy backup całego dysku bo nie raz 1TB deszyfrowałem i szyfrowalem i jakby sie spalil to bedzie lipa xdd i w sumie wtedy bym sobie kupil SSD i sie tak nie martwił
@lurker: @niko444: dzięki za odpowiedzi, tutaj rozwiązanie na przyszłość jakby ktoś szukał:

trzeba wejść w cmd i:

mountvol P: /S (You can change P: to any unused drive letter; that's arbitrary.)

Use the Command Prompt window to access the P: (EFI System Partition, or ESP) volume.

p:

ren P:\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi bootmgfwms.efi

copy P:\EFI\VeraCrypt\DcsBoot.efi P:\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi

notepad P:\EFI\VeraCrypt\DcsProp

inside of the notepad window that should have opened, add the following line

postexec
@lurker: nie, z zaawansowanych opcji rozruchu wybrałem wiersz poleceń. ale żeby nie było tak kolorowo to znowu się zrobiło tak samo ( ͡° ʖ̯ ͡°)