Wpis z mikrobloga

#koszykowka

Parę słów ode mnie:
- tak, to wbrew pozorom jest duży sukces
- nie, to że styl się komuś nie podobał, to nie znaczy że nie ma co grać w drugiej rundzie, chociaż część z komentujących chyba naprawdę wolałaby żebyś jechali do domu
- nie, komentatorzy nie byli fajni, bo to że pokrzyczą to nie zmienia faktu że nie znają elementarnych podstaw koszykówki (nie powiedzieli przez 3h choćby jednego słowa o taktyce np., a ta była ciekawa)
- nie, komentatorzy wiele razy nie mieli racji co do sędziów, nie słuchajcie ich i nie powtarzajcie głupot które p--------i, np. o flopie Sokoła ("pfff za takie coś?"), albo trzech rzutach Slaughtera (taaaa, napewno na 7s przed końcem z połowy rzucał)
- tak, więcej gwizdków zdawało się być na naszą niekorzyść, ale bym tu nie dopatrywał się wypaczania wyniku
- tak, niektóre dogrywki tak wyglądają, szczególnie jak jeden zespół gra bez rozgrywającego a drugi walczył fizycznie 40min z większymi rywalami, nie ma płynności, nie ma rzutów
- nie, to nie prawda że TAKĄ przewagę Polska umie r------ć. Przedwoczraj Iran r------ł +19, a Polska 3 posiadania, ktoś kto pisze takie rzeczy ośmiesza się, tym bardziej że Chiny miały wcześniej +12, albo +1 i własne posiadanie i kilka sekund do końca meczu, a przegrali
- nie, to nie prawda że nie umiemy za 3, my mieliśmy 22%, Chiny 28, taki to był mecz
- tak, Ponitka zawsze tak rzuca wolne, nie bardzo rzuca też za 3, dlatego nie dostał się do NBA, za mały na zadaniowca bez rzutu, za słaby rzut na strzelca
- tak, Slaughter nie zawsze jest świetnym strzelcem, gdyż w naszej kadrze odpowiada przede wszystkim za rozegranie, a rozgrywającym nominalnym nie jest. Jeśli jednak potrzeba i się wstrzeli przejmuje mecze, właśnie po to tu jest, i tak właśnie - to wciąż klasowy zawodnik, wyróżniający się w wciąż w Europie i z lepszym CV niż nasze asy
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cult_of_luna pamiętam takiego gracza w BM stał jak Michał Chyliński. Z tego co.pamoetam to był.mega zawodnik jak na Ostrów . Dlaczego nie.ma.go w kadrze ? Pamiętam że miał duża skuteczność rzutów za 3
  • Odpowiedz
@susuke15: bo to są 2-3 poziomy niżej niż Waczyński na jego pozycję i 1 poziom niżej niż Gruszecki który na razie nie gra. Chyliński jest kołkiem w obronie, on ma problem z atletyzmem na poziomie PLK, a co dopiero MŚ. Do tego ma 35 lat, nie bez powodu nie gra już w drużynie medalowej.
  • Odpowiedz
@cult_of_luna tak, więcej gwizdków zdawało się być na naszą niekorzyść, ale bym tu nie dopatrywał się wypaczania wyniku. -> jak gwizdek przy przechwycie Ponitki to nie było wypaczenie to ja nie wiem co dla Ciebie sędziowie by musieli zrobić byś tak to nazwał.
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: Ja bym dodał,że nie ma u nas jakości na pozycji centra. W obronie popełniliśmy dużo błędów w kryciu wysokiego gracza stawiającego zasłonę,który zostawał na obwodzie. Kulig wygląda,że jest bez formy.

Poza tym dobrze się ogląda naszą grę.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@cult_of_luna: ej bo wygląda, że się na tym znasz, a ja koszykówką interesuję się tak gdzieś od soboty, takie pytanie, pewnie głupie, ale czemu nie ma w kadrze takiego Gortata? Dlatego, że jest już za stary (35 lat nie wydaje mi się jeszcze aż tak dużo, choćby na zmiany), czy ogólnie kluby nie puszczają zawodników z NBA tak jak w hokeju? I czy w kadrze USA grają gwiazdy z NBA,
  • Odpowiedz
ej bo wygląda, że się na tym znasz,

@dlolb: xD

Gortat zakończył reprezentacyjną karierę już dość dawno, nie grał w kwalifikacjach wtedy kiedy mógłby (bo czasem okienka były takie że kolidowały z NBA). A poza tym Gortat od wiosny nie ma już kontraktu w NBA :P jest bezrobotny :)
Na te MŚ spora część zawodników została puszczona, ale przypadki były różne. W USA z różnych powodów gra kadra gdzieś tak
  • Odpowiedz
@cult_of_luna:
To są dosłownie wszystkie moje przemyślenia po tym meczu i mam dość tych wszystkich komentarzy ludzi nie znających się za dobrze na koszykówce, a powielający głupoty które mówili komentatorzy. Wielokrotnie źle interpretowali oni w trakcie meczu i gwizdki. Ale na plus dla nich, że pozytywnie kibicowali oni naszym chłopakom, bo zdarzało się i tak, że był zajebisty meczyk, a komentatorzy tylko narzekali i opowiadali jacy to przeciwnicy są fantastyczni.
  • Odpowiedz
@cult_of_luna: A właśnie - bo ja jestem takim przypadkiem, który kosza lubi oglądać i śledzi wyniki i w ogóle (pokolenie wychowane za gówniaka na Jordanie here), ale jeśli chodzi o taktykę, to zero, null, totalna noga. Jest gdzieś jakieś sensowne kompendium dotyczące taktyki w koszu? Bo chętnie bym się podszkolił, bo już tyle razy czytałem w książkach o ofensywie trójkątów Wintera, ale dalej nie mogę sobie do końca przełożyć teorii
  • Odpowiedz
@gumiorek: nie pomogę z jednym źródłem, nie znam. Zaczalbym od szukania jakichś kanałów na YT. A poza tym słuchanie mądrych komentatorów i poświęcenie kilku meczów co by poobserwowac gre bez piłki, bieganie po zaslonach itp :)
  • Odpowiedz
@cult_of_luna z komentatorami to się zgadzam. Przekrzykują się jeden przez drugiego, uważają się za wszechwiedzących o zasadach. Akurat z tej dwójki Sobczynski mógłby zostać (krzykacz Darżynkiewicz niech spieprza bo mi uszy od niego pękają), ale musiałby być uzupełniony o taki RiGCzowy głos gościa ze zmysłem taktycznym, jakiegoś trenera, jak to ma miejsce w transmisjach TVP w siatkówce (Dębowski z Panasem, dobrym trenerem) lub w futbolu (Laskowski - Podolinski)
  • Odpowiedz