Wpis z mikrobloga

Miraski widział ktoś jakiś moduł Bluetooth do #arduino lub #esp8266 (esp32) z opcją podpięcia zewnętrznej anteny?

Wiem, że w teorii każdy na to pozwala bo wystarczy przeciąć ścieżki i wlutować się za albo przed odpowiednie rezystory ale wolałbym coś działającego out-of-the-box.

Tło:
Mój kot biega po okolicy z beacon od NotiOne jednak czasem skubany się gdzieś chowa i chodzę go szukać. Niestety domyślny zasięg z telefonem jest zbyt mały (z autopsji do około 30m) więc myślę o zrobieniu czegoś w formie przenośnego radaru na zewnętrznej antenie ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

esp8266/32 to utwórz na nim hotspot i sprawdzaj moc sygnału

@motorade: Albo ja nie ogarniam albo ty. Kot biega z beaconem który działa tylko na BT. Esp ma wbudowany moduł BT i służyłby tylko jako klient BT.

pewnie na aliexpress się jakiś znajdzie

Tam to się wszystko znajdzie - kwestia nazwy ;)
  • Odpowiedz
Wiem, że w teorii każdy na to pozwala bo wystarczy przeciąć ścieżki i wlutować się za albo przed odpowiednie rezystory ale wolałbym coś działającego out-of-the-box.

można się wlutować

@wiecejszatana: A potem dziwić się dlaczego na maturze jest czytanie ze zrozumieniem.
  • Odpowiedz
@echelon_: >

@wiecejszatana: A potem dziwić się dlaczego na maturze jest czytanie ze zrozumieniem.

Tam nie ma rezystorów, nie ma tez płytek z zewnętrznymi antenami by default
  • Odpowiedz
@echelon_: wypadałoby sprawdzić jak impedancja wyjściowa jest na chipie, jeśli nie ma ( na pewno nie ma) 50Ohm, to próbować dorobić BALUN, jeśli płytka ma więcej niż jeden element na nóżce wyjściowej, to może być właśnie balun. Każdy serwisant telefonów komórkowych ci to wlutuje. Na początek wystarczy antena od wifi.
Jakiś panel, biquod, yagi, ....
Po dalsze instrukcje pisz z tagiem #krotkofalarstwo
  • Odpowiedz
@wiecejszatana: Dzięki za namiar, widzę, że jest trochę tych wersji w necie tylko mam średnie doświadczenie z lutowaniem takich układów. Mignął Ci gdzieś adapter do takiego układu do wygodnego prototypowania?
  • Odpowiedz