Wpis z mikrobloga

wspierasz poprzez bronienie kościoła. Nie widzisz tego? Dlaczego nie potępiasz panów w sutannach, którzy mówią Ci jak masz żyć nie mając bladego pojęcia o życiu.

@Sakura555: Żaden "pan w sutannie" nie mówi mi jak mam żyć, a jedynie jak mam żyć zgodnie z zasadami Kościoła Katolickiego - a do tego nikt mnie nie zmusza, przynajmniej w tej sytuacji. Być może to dlatego ich otwarcie nie potępiam, a i nie mam dylematu
a kto jest jej autorem?

@Sakura555: To już pytanie do ekspertów prawa kanonicznego. Wielu papieży pisało na temat seksualności, odnosił się do tego w swoich pismach chociażby Jan Paweł II i to on tez zatwierdzał ostatnią wersję katechizmu. Możesz też coś na ten temat poszukać w encyklikach Pawła VI, ale uwagi na temat seksualności to miano już i w czasach Tomasza z Akwinu, a i pewnie coś z Decretum Gratiani dałoby
no to nadal nie zmienia mojego stanowiska, że kościół nie powinien wtykać nosa w takie sprawy. Czy to papież, ksiądz czy zakonnik.

@Sakura555: Jeśli nie jesteś katolikiem to nie wtyka nosa w te sprawy. To dotyczy ludzi, którzy wierzą i akceptują autorytet Kościoła w kwestii Wiary i moralności. To chyba oczywiste, że ksiądz (duszpasterz) powinien nauczać jak w żyć w zgodzie z wykładnią KK, skoro taka osoba dobrowolnie uznaje
@Sakura555: No i super, nie wierzysz w to, więc Ciebie te pouczenia duszpasterskie nie dotyczą ani nie obowiązują. Jaki więc masz problem? Czy może to TY chcesz mówić katolików jak mają żyć i kogo mogą słuchać i pytać o porady, a kogo nie?
@regis_uszatek: nie no wiesz, idiota nie idiota. Tak go nauczyli w seminarium i tak plecie. Bo co? Ma mieć własne zdanie i własne myślenie? W kościele nie ma miejsca na indywidualne myślenie bo dominuje dogmat i nauczanie jednego osła, któremu się coś kiedyś umamiło X lat temu bo był papieżem i miał władzę. Potem wszyscy się tego trzymają aż po dziś dzień bo tak głosi nauczanie (tfu!) kościoła. A ludzie w
@Sakura555: Źródeł będzie dużo. Między innymi encyklika Casto Connubi i Humanae Vitae, znaczna część pisarstwa Wojtyły, Katechizm Kościoła Katolickiego. Padają takie terminy jak "godziwe użycie narządów rodnych", "złożenie nasienia w pochwie". Jest taka książka Uty Hainemann "Eunuchy do Raju" i późniejszy tytuł z uaktualnioną wersją "Seks. Odwieczny problem Kościoła" gdzie opisuje podejście do seksu od pierwszych Ojców Kościoła aż do Wojtyły, w nowszym wydaniu do Benedykta XVI. Książka nie jest bezbłędna,