Wpis z mikrobloga

true?printf("1"):true?printf("2"):printf("3");
Normalne języki:

Kod przed pytajnikiem to warunek, jest prawdą, więc trzeba wykonać akcję zaraz po pytajniku... ta linia wypisze "1"!

PHP:

Daj mi chwilę... średnik, nawiasy, tekst, printf... o, dwukropek, to trzeba trochę bardziej w lewo poczytać... jest, pytajnik! Czyli wszystko przed pierwszym pytajnikiem od prawej jest warunkiem. No to lecimy dalej... Hmm, wypisze się "12", tak. Przy okazji, widziałeś już mój statek kosmiczny: <=> ?

#php #humorinformatykow
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ona nie służy do sprawdzenia długości ciągu znaków.

@idiot: powiedz to masie osób, które zaczynają programować w php, nie doczytały tego w dokumentacji, próbują "na logikę" skumać, że puste to puste, a po 5 godzinnym debugowaniu w końcu odkrywają, że w php nic nie jest takie oczywiste :P

A potem trafiają jeszcze na to > https://www.php.net/manual/en/types.comparisons.php i stwierdzają: "p------ę, wracam do pythona" :D
  • Odpowiedz
@nowiutki: Kolego, nie zrozum mnie źle - piszę w tym języku na co dzień i wiem że ma swoje zajoby, nie zamierzam nikomu wmawiać że jest cudowny, ale sporo narzekań wynika z braku zrozumienia tego języka, albo niekorzystania z nowych jego możliwości. Sam język ma już swoje lata i to oczywiste że dźwiga bagaż gównianego kodu sprzed wielu, wielu lat.
Np. kod, który rozpoczął niniejszą dyskusję jest ewidentnym przykładem chojowizny PHP
  • Odpowiedz