Wpis z mikrobloga

Jak najopłacalniej wymienie PLN - EUR? Nie potrzebuję żadnej karty fizycznej, jedynie przelew z jednego banku, przewalutowanie i potem wpłate na portal na którym potrzebuję euro. #revolut ? Trochę ostatnio się naczytałem odnośnie czasu przelewów i jakoś się zraziłem, może niepotrzebnie. Konta walutowe? Widze, że w rankingach najlepiej stoi alior ze swoim kontem. Co możecie mi polecić?
#inwestowanie #waluty #gielda #pieniadze
  • 10
@Kermii: Revolut zdecydowanie, mogę ci dać Reflink i gdybyś chciał to kartę i tak sobie za darmo wyrobisz (wg mnie warto choćby awaryjnie).
Będzie to wyglądało tak że:
a. w Revo podłączysz swoją kartę i tak doładujesz ALBO wpłacisz na normalne konto złotówkowe
b. w Revo wymienisz po kursie międzybankowym PLN na EUR czy cokolwiek innego
c. w Payments wprowadzisz dowolne konto (może być EUR) na które bezkosztowo te wymienione EUR
@Kermii: jak jest na tym portalu opcja wpłaty kartą, to jest to najlepsza i najszybsza opcja.
Sprawdź ofertę swojego banku, być może nie musisz nic kombinować z Revolutem.
Np w mBanku można otworzyć darmowe konto EUR, włączyć opcję wielowalutową dla zwykłej karty debetowej, lub wyrobić kartę wirtualną do płacenia w Internecie.
Wymianę na EUR można zrobić w kantorze banku, lub dowolnym kantorze internetowym, np. cinkciarz, rkantor, walutomat.
@Saeglopur mozna na revolut wplacic pln inaczej niz przelewem swift? Wplat kartą nie biorę pod uwagę. Czytałem ze udostepnili lokalne nry kont dla Polakow ale ja nic takiego u siebie nie widzę.
@barxik Można, dostajesz normalne polskie konto. Tylko pytanie czy zakładałes konto na polski adres czy w innym kraju? Bo zauważyłem że np w Norwegii dostaje się norweski indywidualny numer ale polski już chyba nie.
@Saeglopur zakladalem w Polsce. Ale dostepne opcje wplaty na konto pln mam tylko poprzez "przelew transgraniczny" a nr konta nie jest polski. Nie weryfikowalem jeszcze tozsamosci.
@barxik: Sprawdziłem to na norweskim przykładzie właśnie - nie ma konta polskiego. Ale na koncie rejestrowanym na polskę jest, tak więc ty też masz. Wchodzisz w Details konta PLN i tam niżej masz normalny polski numer :)