Wpis z mikrobloga

@Bielecki: I to jest to.
Powinno w szkołach się szkolić dzieci i to młodych i starych do syreny.

Wyje alarm, to szybko sprawdzamy stronę www.jestemdebilemcotozaalarm.pl
Znać położenie najbliższego bunkra w
  • Odpowiedz
@Kombinat sygnał alarmowy powinien być na tyle charakterystyczny, że każdy kto go usłyszy wie, że ma s--------ć i że coś się dzieje. Teraz tak nie jest i jest zbyt często wykorzystywany do ćwiczeń
  • Odpowiedz
@Deadlyo: Ale ty wiesz że w bunkrach to może zmieści się 1% populacji, a w większości miejsc takich bunkrów nie ma albo są w złym stanie?
@Kombinat No i w szkołach na lekcjach EdB mają mówione o syrenach, ich rodzajach i co dany sygnał oznacza. Tylko co z tego jeśli to jest jedyny raz przez całą edukację kiedy jest o tym mówione? Nie oczekujmy że ludzie będą wiedzieć jak
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@helmutkoll: za każdym razem coraz większa wartość tych Bałut jest jak widzę
@Kombinat: za moich czasów już nie było PO. Jak odróżnić ćwiczebny od prawdziwego? Pytam poważnie.

Post wstawiłem, bo zobaczyłem taką ankietę na jakiejś stronie, gdy szukałem jakichś informacji o alarmie, który był niedaleko. I powiem szczerze - nawet nie wiedziałem gdzie mam szukać. Do internetu? Zanim ktoś napisze wiadomość, mija sporo czasu. Włączyłem radio - nawet
  • Odpowiedz
@Bielecki: odróżniam syreny sygnalizujące ćwiczenia od syren alarmowych. Ludzie, nie mieliście PO w szkołach ?

Niestety nie
Co dla mnie było dużym zaskoczeniem, bo jak się miało starszych kolegów to oni mieli ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Dobrze to działa np. w Holandii, ale też się zdarzają wpadki. Pierwszy raz jak słyszałem syreny myślałem, że serio coś się dzieje (zbiegło się to jakoś z zamachem w tramwaju). Do tego przychodzi na tel. komunikat po holendersku o co chodzi. Chwilę zajęło ustalenie, że to testowy alarm. Co do wpadki to w tym roku padł im numer alarmowy 112 i podali jakiś inny na whatsapp. Niestety za chwilę drugi komunikat, że
  • Odpowiedz